Web - Amazon

We provide Linux to the World

ON AMAZON:


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Разговор со корисник:Bjankuloski06/Архива - Википедија

Разговор со корисник:Bjankuloski06/Архива

Од Википедија, слободна енциклопедија

Ахива на разговор со корисник Б. Јанкулоски од 24 јануари 2006 до 17 јули 2007.


Добредојде на Википедија, Bjankuloski06!


Први чекори

Страницата за помош и ЧПП ќе ви помогнат по регистрацијата. Тие објаснуваат како да се користи Википедија, како да се уредуваат статии и како треба да изгледаат статиите. Погледнете и како да почнете нова статија. Не треба да имате некакви стручни знаења за да допринесете на Википедија. Работете слободно на Википедија и разговарајте со другите. Ова е вики - сè е едноставно.

Помош

Повеќе информации се достапни на Порталот каде што можете да ги поставите Вашите прашања. Прашањето може да го поставите и на ИРЦ, каде што веднаш ќе добиете одговор. Можете да ги контактирате и администраторите доколку имате некое посебно прашање.

Совети
  • Поставете Вавилон табела и кориснички шаблони на Вашата корисничка страница, со цел другите да знаат кои јазици ги познавате / зборувате, што Ве интересира, со што се занимавате и сл.
  • Ве молиме да се потпишувате на страниците за разговор користејќи ~~~~ (четири тилди).
  • При подигнување на слики користете ги точните шаблони за лиценцирање.
  • Од време на време погледнувајте ги скорешните промени, каде што можете да видите што се случува на Википедија и да ја следите неуморната работа на активните корисници.
Уште прашања?
  • Водете сметка за авторските права при пишувањето на статиите. Статиите кои ги злоупотребуваат авторските права ќе бидат избришани.
Don't know Macedonian? Talk to us via our village pump in English.

Содржина

[уреди] Здраво

После формалното добредојде, би сакал да посакам и лично добредојде! Многу ми е мило што имаме нов соработник, дури од Нов Зеланд! (одовде, тоа изгледа поприлично далеку! :)) Сега е некаков, па можам да кажам, транзиционен период на Википедија, во која после иницијалниот залет во првата година (2004), имаме мала стагнација, но се подготвуваме за поопсежна промоција и популаризација на македонската Википедија (Boyan e особено ентузијаст, очигледно :)), па оттаму ни се добредојдени секакви критики, сугестии, и коментари. Всушност, генералната дискусија во врска со ова се води на порталот на заедницата, каде што има информации за досегашниот развој на македонската Википедија во однос на другите, некои споредби и статистики, како и простор за советување кои чекори треба во иднина да ги превземеме. --FlavrSavr 13:17, 24 Јануари 2006 (UTC)

Исто така, би сакал да прашам нешто во врска со Македонците во Нов Зеланд - прочитав дека нивниот вкупен број во 2001 бил 456 [1], па ме интересираше, колку оваа бројка ја отсликува реалноста? --FlavrSavr 13:17, 24 Јануари 2006 (UTC)

[уреди] Око слике Smrtta na car samuil.jpg

Надам се да ћеш ме разумети шта те питам,пошто ми македонски и није матерњи.

Занима ме порекло те слике тј. минијатуре?Њено порекло и одакле си скенирао слику(из које књиге)?

Надам се да си ме разумео. --Црни Бомбардер!!! (†) 05:56, 25 Јануари 2006 (UTC)

[уреди] За минијатурите

Минијатурата која зборува за смртта Цар Самуил доаѓа од Летописот (хроника) на Манасиј (13-14 век) и се наоѓа во некоја од архивите во Македонија, а ја најдов на веб страната на 'Macеdonian Cultural and Historical Resource Center при Missisipi State University. Се разбира, тие немаат никакво право на сликата, па така и јас си дадов слобода да ја ископирам. Сигурен сум дека има доста книги на оваа тема со многу добри илустрации, но не сум сигурен дали можат да се најдат во Србија. Еве ја конкретната страна каде што се зборува за Цар Самуил: [2]. -А за книгите од тој или сличен тип можете да ја погледате веб страната на книжарницата ,,Табернакул" ([3]) каде што знам дека моментално немаат ниедна книга на таа тема, но се една од најдобрите книжарници во Македонија што вршат посебни нарачки на било која постоечка книга од земјата и странство.

[уреди] bjankuloski06

Драго ми е што добивам еден така топол прием од страна на најактивните уредници на Википедија. Ветувам квалитетна соработка како и квалитетна содржина во статиите. Нажалост немам понови информации за македонците овде бидејќи пописот го вршат многу поретко одколку што би очекувал. Јас се доселив овде во 2001 година и со исклучок на две посети во Скопје, живеам овде речиси 5 години. Одтогаш, предпоставувам дека бројот на македонците се има удвоено, но не верувам дека достигнал 1000. Овде практично сите националности имаат свој клуб, кој го финансира Владата на Нов Зеаланд. Единствен клуб кој стои на листа, но е пасивен (стои само на хартија) е Македонскиот клуб. Ова се должи на фактот што пред извесен број години некои добронамерни луѓе отишле да регистрираат клуб и штом ги добиле првите пари од владата, останатите членови на македонското друштво рипнале да се расправаат за тоа кој да биде председател, кој подпретседател и најважно од се, кој да биде благајник. Така, толку се испокарале што го распуштиле клубот и истиот е до ден денес пасивен. Ова можеби се должи на фактот што бројот на вистинските интелектуалци е компаративно мал и недоволен за да формираат свој круг. Дури и да сакаат да направат нешто со здрав разум во интерес на пошироката македонска заедница, членовите со пониско ниво на наобразба или тежок карактер (кои нажалост се неопходни во недостаток на луѓе од пристоен тип) без сомнеж ќе го повторат истото. Но не би сакал да должам. Оваа хипотеза и така никогаш неможе да се реализира бидејќи како и во Македонија, така и овде интелектуалните класи се стриктно поделени и не се мешаат меѓусебно од општопознати причини.


Статиите (Ролс-Ројс, Луле, итн..) се одлични (мошне веројатно и кандидати за статија на месец март, ама малку е рано за да ги предложам, мислам). Еден совет - некои од сликите не мора да се подигнуваат (upload-ираат) - тоа се сликите кои веќе се достапни на заедничката база на податоци на Commons - тие ќе се појават ако е напишано точното име на фајлот како што се вика на Commons. Можеби советов беше излишен, ама сепак да си кажам. Исто така, за потпишување во дискусии може да го користите тагот четири тилди ~~~~, односно Signature копчето на кутијата за уредување. Поздрав. --FlavrSavr 23:41, 1 Февруари 2006 (UTC)

  • Пред сé благодарам на комплиментите. Драго ми е што сметате дека моите статии се достојни за статии на месецот. Како што може да забележите, овие неколку статии ги рефлектираат некои од моите интереси и хобија. Моментално пишувам статија за еден од моите омилени сликари од 18-тиот век, Жан-Баптист Грез, но нажалост истата е сеуште во фаза на преведување. Бидејќи сум студент на политички студии со философија, се заангажирав да напишам една статија на тема ,,Аристократија" како еден од можните системи на политичко уредување, и планирам да продолжам со други статии на тоа поле, како и со статии за фолозофии и поединечни философи. Гледам дека архитектурата (една од моите најголеми интереси:)) е прилично занемарена и затоа решив да пишувам за еден од ренесансните архитекти (веројатно Филипо Брунелески или Франческо Боромини).

--Б. Јанкулоски 00:17, 2 Февруари 2006 (UTC)

[уреди] bjankuloski06 Proudly Presents

Чест ми е да ви ја преставам мојата новоизработена статија - Чембало - во која се зборува за еден од моите омилени инструменти. Ова е предпоставувам, една од ретките статии во македонската Википедија со оваа големина со соодветни илустрации, преведени дијаграми и музички фајл! Колку оваа статија ќе пробуди интерес кај сите вас, ценети енциклопедисти и читатели, за овој ренесансно-барокен инструмент е, се разбира, друга работа. Но барем се надевам дека ќе ви се допадне изработката. -Ги очекувам вашите оценки и мислења. --Б. Јанкулоски 00:04, 8 Февруари 2006 (UTC)

Ова, без претерување, е веројатно, најдобрата статија напишана на Македонската Википедија. --FlavrSavr 11:58, 8 Февруари 2006 (UTC)

  • Благодарам на комлиментот. Сметам дека треба да оди за следна статија на месецот не само заради нејзиниот квалитет, туку и заради потенцијалната афирмација на овој инструмент кај пошироката јавност.
Ја предложив за одбрана статија за следниот месец, навистина не верувам дека ќе наиде на некој отпор :). --FlavrSavr 12:21, 8 Февруари 2006 (UTC)

Додатно охрабрување и од мене за твоите екстра статии. Твоите придонеси се драгоцени за македонската Википедија. :-) Boyan 12:04, 11 Февруари 2006 (UTC)

[уреди] Две нови статии

Иако моментално работам на повеќе статии, би сакал да издвојам две од нив кои сметам дека се вредни за презентација како готов производ. Едната е повеќе биографска и зборува за композиторот Доменико Скарлати (вклучува и музички фајл со полна должина), додека во другата се работи за прекрасниот Версајски дворец во Франција. Наскоро ќе почнам да ја разгледувам мојата семејна библиотека и ќе почнам со пишување на обилни и информативни статии на македонски теми, нешто што и е многу потребно на македонската Википедија.

Статиите се одлични, најверојатно една од нив и ќе се најде како статија на месецот. Зошто не ја спомнеш и Чембало? Мислам дека заслужува да оди и на главната страна. --Misos 13:04, 12 Февруари 2006 (UTC)
  • Чембало ја спомнав погоре во мојава дискусија и добив позитивни критики за неа од колегите FlavrSavr и Boyan. Истата во таа прилика беше предложена за следна статија на месецот. Јас се изјаснив дека пожелно е таа статија да го добие овој статус не само заради нејзиниот квалитет, туку и заради можната афирмација на овој инструмент кај пошироката јавност.

Поздрав, --Б. Јанкулоски 21:10, 12 Февруари 2006 (UTC)

[уреди] Филозофија или Философија

Здраво, ќе можеш да го видиш ова - Разговор:Философија? Проблемот е банален, ама треба конечно да се договориме како ќе се вика Филозофија или Философија. Поздрав. --FlavrSavr 23:53, 15 Февруари 2006 (UTC)

  • Си зедов слобода да со сменам насловот на статијата од Филозофија во Философија од две причини. Прво, знам дека на 'Филозофскиот Факултет' (!) го користи поимот философија како единствениот правилен поим бидејќи го рефлектира вистинското значење на компонентата ,,софија" во зборот. Зошто не им стои во името, незнам. Второ, јас лично се согласувам со таа теза и следејќи го примерот на другите јазици, сметам дека нема причина да бидеме различни. Како и да е, доколку се впише било кој од двата поима во полето за пребарување се добива истата статија (Философија), така што тука не гледам проблем. Единствено треба да се утврди употребата на овој збор во статии со подолги наслови каде што ќе се употребува овој збор и во случаи кога истиот се употребува како придавка или глаголска именка. Јас лично останувам на мојот став дека правилната употреба е од врховно значење за сериозни енциклопедии како оваа. Правописни или лексички неточности никаде не се толерираат, па сметам дека не треба да се толериаат ни кај нас.

Поздрав, --Б. Јанкулоски 12:41, 16 Февруари 2006 (UTC)

[уреди] Решение на прашањето

Прашањето за филозофија или философија конечно се реши! Видете ----Разговор:Философија?

[уреди] Статија: Логика

  • По многу работа конечно ја довршив обемната статија со наслов Логика. Статијава е отприлика 8 страни долга (мерено во Microsoft Word) и практично е сеопфатна кога станува збор за логиката и сите нејзини аспекти и варијации. Се надевам дека сите заинтересирани ќе ја погледнат.

[уреди] Нови статии

Бојан, кога отвараш нови празни статии, гледај да пишеш барем по една реченица и стави им шаблон никулец. Ако немаат текст нема ни некоја смисла да стојат. --Misos 12:41, 1 Март 2006 (UTC)

  • Да, категоризирам статии и подкатегории на големо, па ќе ми опростиш што е вака. Ако не напишам денес некоја реченица, некогаш ќе напишам. Нашиов систем за категоризација е една голема срамота. Инаку незнам дали ја виде на Портал презентацијата за статијата што однова ја преработив - Јохан Себастијан Бах. Се надевам дека ќе ти се допадне :) --Б. Јанкулоски 12:45, 1 Март 2006 (UTC)

[уреди] За Блесок

Да, знам, сум слушнал за Блесок, тоа е сајтот на Игор Исаковски... Законски, без дозвола, не смееме да копираме книги од таму, бидејќи авторот ги задржал сите права за копирање (Copyright). Можеме да побараме дозвола за објавување на некои книги, ама не верувам дека ќе ја добиеме, освен ако можеби, самите автори не ја преотстапиле бесплатно. Инаку, ако објавуваме современи текстови во Викибукс, од перспектива на Блесок, ние му стануваме и некаква конкуренција. Освен тоа, не знам како се регулирани авторските права на Викибукс, во принцип, колку што разбирам, Викибукс е за нови книги (повеќе како учебници, мислам како што е твојот учебник по латински), а Wikisource e за на пример издавање на стари книги во електронско издание - [4]. Јас имам препишано некои песни на Кочо Рацин во електронска форма, би сакал да ги објавиме, ќе се распрашам што треба за да се активира нашиот Wikisource. Голем поздрав, и секоја чест за твојата работа на Латински јазик. Браво! --FlavrSavr 14:36, 2 Март 2006 (UTC)

[уреди] Златна тегла ајвар!

За исклучителни придонеси на Македонската Википедија
За исклучителни придонеси на Македонската Википедија

Ова е македонски пандан на Barnstar-от од англиската Википедија, и значи дека твоите придонеси се екстремно, екстремно ценети од целата Вики-заедница. Сфати го како еден виртуелен медал, со мала доза на хумор. Поздрав и продолжи со одличната работа! :-) --FlavrSavr 02:28, 5 Март 2006 (UTC)

  • Неизмерно благодарам за златната тегла ајвар. Драго ми е што добивам ете, една толку македонска награда! :-) Чест ми е да бидам од корист за нашата енциклопедија и Вики-заедница. Се надевам дека во иднина ќе имаме повеќе уредници, а и повеќе корисници. Кога сме на тоа, дали имаш податоци колку луѓе всушност ја посетуваат енциклопедијава дневно (не се бројат едни луѓе што вршат посети повеќе пати)? --Б. Јанкулоски 05:47, 5 Март 2006 (UTC)
За жал нема такви податоци, или јас не можам да ги најдам! --FlavrSavr 22:51, 6 Март 2006 (UTC)

[уреди] Чембало

Hello, please excuse me for writing in English, because I don't know your language. I am the french Wikipedia contributor who drawed the pictures concerning the mechanism of the harpsichord (I posted them on both fr: and en:Wikis). I am glad that they could be adapted to another language. I posted recently some images of french harpsichords on Commons : look at them if you like it. fr:user:Ratigan 80.170.56.92 09:29, 5 Март 2006 (UTC)

[уреди] Акцентирани Ô и ô

Ја исправив грешката. Незнаев дека има таква буква во нашиот јазик. Бојан, кога преведуваш статии од англиската википедија, слободно преведувај ги и имињата на шаблоните. Така, наместо Шаблон:Slavmyth можеш да користиш Шаблон:Словенска митологија. Кога веќе пишуваме на македонски јазик, нека биде се така :) --Misos 23:43, 9 Март 2006 (UTC)

[уреди] Помош

Друже ако си тука дај помогни за Republic of Macedonia на англиската. И да не си тука помогни кога ќе бидеш :))) Со по некој реверт барем - моментално сам се борам и грциве ме победуваат. --Aleksandar SK 01:56, 25 Март 2006 (UTC)

Еј да, заборавив да ти напоменам дека таму сум корисник Realek --Aleksandar SK 02:14, 25 Март 2006 (UTC)

Ти пишав на англиската --Aleksandar SK 02:42, 25 Март 2006 (UTC)

[уреди] За знамето

... а во меѓувреме јас бев доволно груб да го сменам :(... Види ја страницата за разговор на шаблонот. Се надевам дека нема некаков проблем? --FlavrSavr 22:45, 29 Март 2006 (UTC)

Што е финтата со сите овие германски градови? --Aleksandar SK 01:43, 31 Март 2006 (UTC)

Епа ајде нека ни е честита петилјадарката! Сега за германските градови... Немој погрешно да ме сватиш, што ќе уредуваш си е твое право. Само збунет сум - што ќе ни се сите овие германски градчиња, особено во време кога оскудеваме на многу важни теми. Исто така не верувам дека ќе се пополнат сите овие статии и најголем дел ќе останат празни (многу се, а не ни се приоритет). --Aleksandar SK 02:21, 31 Март 2006 (UTC)
ааааа, значи финта :) Ама сигурен си дека се бројат празни статии? (Дури и ако се категоризирани) --Aleksandar SK 09:23, 31 Март 2006 (UTC)

[уреди] ХАД а не АД

епа хад не е српско, туку е вестернизирано додавање на Х на почетокот на грчките и старогрчките зборој. иначе HELLAS е еллас ама кај нас е прифатено западното именување, и зато ќе те молам да го вратиш ад во хад, иначе хефест ќе биди ефест, хера ќе биди ера, хермес ќе биди ермес. зато ти смени го оти нејќам да расипвам туѓа работа, ти го смена, ти врати го. поздрав --guitardemon666

искрено не видов нешто на речнико пиши hades и Hades пекол, ад. а искрено и јас така знам, ад е пекол, а хад е бог. али ај то не е важно. --guitardemon666 09:39, 4 Април 2006 (UTC)

епа во право си. ај нека седи... то е шо е. инаку, да ми објасниш како ги прајш оние отстрана во профилот... знајш она, овој корисник пуши луле, овој корисник ова она :) сакам и јас две три такви да си клам. ај биди љубезен научи ме нешто :) --guitardemon666 22:02, 5 Април 2006 (UTC)

[уреди] Статија на неделата

Јанкулоски, веќе ти одговорив на мојата страна за разговор, ама не си приметил. Како и да е, еве го коментарот овде:

  • Ништо страшно, си заборавил да ја затвориш табелата (таг /table). Делот за Дали сте знаеле може да го уредува секој, па и ти можеш да ја внесеш таа информација (тоа и е замислата). Имаме шаблон за одбрани статии, значи не дефинираме време, па може да менуваме кога сакаме. Не е проблем ни да се преименува во Статија на неделата, но мислам дека нема потреба.

За полесно прегледување на сите промени, прати ја страницата „Скорешни промени“. --Misos 00:06, 4 Април 2006 (UTC)

[уреди] Здраво :-)

Нема на што за замената, па и Ти да здивнеш малку :-) Што се однесува до одбраните статии на месецот, мојот одговор на тоа е да, веќе е возможно почесто да ги менуваме овие статии. Според мене, навистина би било убаво почесто да изложуваме нови и квалитетни "извори" на знаење, и што е најважно - на македонски јазик.

Друго нешто на кое размислував овие денови за еден предлог - зошто не се пријавиш да бидеш петтиот администратор на македонската Википедија овде? Навистина даваш сѐ од себе за развитокот на македонската Википедија, а навистина ни се потребни повеќе админи... Boyan 12:53, 4 Април 2006 (UTC)

Го потсредив барањето и ја додадов веста во Шаблон:Актуелно. Гласањето трае недела дена, мада мислам дека нема да има проблеми :) --Misos 13:36, 4 Април 2006 (UTC)

[уреди] Туркменбаши

Цело време нешто ми фалеше на македонскава википедија ама не ми текнуваше што. Дури од кога ја видов дека си ја почнал статијата Сапармурат - ми текна што фалело :))) Знај, тој е мојot "херој"! Таков човек не се раѓа 2 пати :))). Баш добро што ти текнало да ја напишеш оваа статија :) --Aleksandar SK 17:36, 5 Април 2006 (UTC)

Штотуку гласав - нормално ја имаш мојата подршка! А за тоа на Оннет ми текнува, а и на писмото од тој типот се сеќавам :))) За жал не можам да се потсетам бидејќи моментално немам пристап до сите сајтови што ги хостира Оннет. Јас сум на кабловски интернет кој порано заедно го нудеа Телекабел и Оннет, па настанаа расправии меѓу нив (по вина на телекабел) и сега клиентите ги трпат последиците. Да не должам јас многу - комплицирана е работата... --Aleksandar SK 21:41, 6 Април 2006 (UTC)

[уреди] Одг:За биолошки и ботанички шаблони

ОК, ќе соработуваме, секако :-).

За струката - не, јас не сум биолог, туку студирам биологија (поконкретно екологија). Во врска со ова, овие денови ќе немам многу време за Википедија (само ќе ѕиркам по малку, за да не изгубам ориентација :-)). Доколку направиш некои статии за биодиверзитетот во Нов зеланд би било одлично.

Друго - без гајле за администраторскиот статус, нека помине неделата, па тогаш за тоа. Поздрав, Boyan 09:07, 7 Април 2006 (UTC)

Шаблонот таксономија е одличен! Едноставно морам и јас да направам некоја статија за растение или животно! Boyan 10:05, 8 Април 2006 (UTC)

Може, на пример, Plantae да води до статијата за растенија, а Pinopsida до Четинари. За другите имиња од таксотабелата нема македонско име (барем сега за сега :-) Boyan 10:11, 8 Април 2006 (UTC)

ОК е, се е добро. Преведов еден дел кој беше на англиски - оној со епифитите. Boyan 10:57, 8 Април 2006 (UTC)

[уреди] јузербоксој

сфатив како се прат, ама треба да аплоудирам слика за сѐ шо сакам да клам во јузербоксо? и на пример, зошто кај тебе во едит на профилот не излегват, и неможи да се уредват, а немам од каде да копирам (освен од статијата јузербоксес на англиската википедија). плус кажи ми како да оставам коментари ко ќе уредвам страници. во историја да се прикажва, пошто незнам. фала однапред, и се надевам дека го разбра мојо битолски :) --guitardemon666 19:14, 8 Април 2006 (UTC)

[уреди] Задоцнет одговор

Прво, за таа дискусијата во врска со дискусиите, за која ненамерно те игнорирав, по сѐ изгледа. Битниот момент тука е дека ние како администратори на пооделните Википедии немаме пристап кон самиот код што го овозможува тоа, тоа го можат само администраторите на Мета. Понатаму, не знам и дали би било во ред да се бришат сите тие информации - Википедија, пред сѐ е јавен домен, и токму затоа секогаш инсистрирам сите страници за разговор, па и корисничките страници да се во согласност со политиките на Википедија. На Википедија, всушност, се објавува, така што сѐ што е напишано треба да е одговорно. Е сега, за разбирањето вон контекст, тоа е навистина проблем. Пред некој ден, добив меил од Албанец кој ме обвинува за некакви предрасуди спрема Албанците - навистина немам поим како го заклучил тоа? Но тоа па е и генерален проблем на комуникација - а останува тоа и дека навистина, и да сакаме, не можеме да го промениме тоа во Вики кодот! :)--FlavrSavr 23:03, 10 Април 2006 (UTC)

Второ, во врска со средбата - секако дека би било супер да се видиме. Се надевам дека нема да се погоди да бидам на одмор, ама ако остануваш на повеќе од 10 дена, речиси сигурно дека ќе се видиме. Ова зборувам за мене, не знам за другите, има време до тогаш :)! --FlavrSavr 23:03, 10 Април 2006 (UTC)

П.С. Честито на администраторската положба, ја заслужи! --FlavrSavr 23:05, 10 Април 2006 (UTC)


Со мало закаснување, честито и од мене за администраторската положба. Немаш некои посебни задолжувања како администратор, само поголеми привилегии. Битно следи ја НГТ, гледај да бидеш медијатор во повеќето расправии, враќај „безвезни“ промени, пропаганди и сл. текстови во статии. Веќе неколку пати кажав, ако имаш било какви прашања, слободно посави ги, може и на маил да одат. Се надевам дека ќе се видиме кога ќе дојдеш во Скопје. --Misos 18:34, 11 Април 2006 (UTC)

Честитки! Честитки и од мене за твојот администраторски статус! (иако со мало задоцнување, од оправдани причини :-) Boyan 11:53, 13 Април 2006 (UTC)

[уреди] Портал:Македонија

Секоја чест за порталот! Уште еднаш потврдуваш дека си еден од најдобрите корисници на Македонската Википедија. Поздрав, Boyan 15:57, 17 Април 2006 (UTC)

[уреди] За Muad'Dib

Мојата трпеливост кон "неразбран народ" (:-)), ја базирам на главно на искуство од Англиската Википедија - сум видел едно чудо дискусии што се сѐ освен академски: меѓусебни препукувања, етнички тензии, па дури и расизам. Навистина е ретко да се види некој да е блокиран заради лични навреда, иако искрено, јас да бев таму администратор ќе банирав некои корисници на неограничено време: не губам нерви на лични навреди кон мене, ама кога некој ќе го именува мојот народ како "словенска толпа", би сакал да го снема од Википедија за век и веков. Штета што уште не е донесена политика против hate talk. --FlavrSavr 14:50, 23 Април 2006 (UTC)

Како и да е, поентата во случајот со Muad'Dib ми е следнава - едната од политиките на Википедија вели assume good faith, па со оглед на тоа што Muad'Dib воглавно не настапувал со навредлив тон од октомври 2005, па сѐ до твојата опомена, претпоставив дека корисникот е добронамерен, иако во тој случај имал екстремно лош настап. (истото не може да се каже за Tomahawk, нели?) Направи исклучително добра администраторска работа со тоа што му укажа за пропустот, со тоа што сметам дека можеби малце прерано му укажа дека можеме да "превземеме мерки". Ова го сметам од три причини: 1. самото укажување е превземање мерка; 2. најдобро е прво да се укаже на грешка без да се потенцира дека практично може да се блокира корисникот, а дури потоа, ако корисникот навистина е непоправлив да му се каже дека ќе биде блокиран ако продолжи и 3. Блокирања поради лични навреди се невообичаени. Корисникот треба навистина да претера за ова да се случи - еве ги начелата каде блокирањето се користи. За "Не зборувај глупости" моментот му укажав дека згрешил, а ти имај трпение со такви испади, ќе ги има! Всушност, најдобриот начин неразбраниот народ да стане разбран народ, е да разбере со убав збор, не? --FlavrSavr 14:50, 23 Април 2006 (UTC)

Тоа беше долгата варијанта, кратката варијанта е дека можеби сум попустлива личност! :-) --FlavrSavr 14:50, 23 Април 2006 (UTC)

П.С. Супер за доаѓањето во Скопје! Таман ќе се собереме прописно сите Википедијци! Поздрав. --FlavrSavr 14:50, 23 Април 2006 (UTC)

[уреди] Благодарам!

Благодарам за наградата! Сепак, тоа многу ми значи. Поздрав, Boyan 08:36, 27 Април 2006 (UTC)

[уреди] Одг:Чудно...

Да, не знам што се случува навистина... Можеби е пост-шок од празнициве... FlavrSavr рече дека ќе одел на патување низ Западна Европа... За другите попостојани членови не знам. Исто како Alone in the Dark :-). Инаку, во последно време (како што и сигурно си забележал) преведувам статии од англиското Вики за Bundesland-овите во Германија. Што мислиш дека ќе е од помош, слободно направи. Откога ќе ги завршам (ако не ми текне нешто друго :-)) статиите за германските држави, планирам да продолжам со некои од поголемите градови во Германија.

Ептен оригинален ник има корисников... Не сум забележал кога се регистрирал. Boyan 12:03, 6 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Katowice

Can you translate article simple:Katowice to mk.wiki mk:Katowice? It's the short article about one of biggest polish cities. Thanks in advance.

greetings, pl:Wikipedysta:Herr Kriss 09:05, 10 Мај 2006 (UTC)

thanks you so very very much. pl:Wikipedysta:Herr Kriss


[уреди] Благодарам

Фала за вртливиот медал, како што можеш да видиш веќе го поставив на мојата корисничка страна, која патем доста ме измачи :-). Добро би било некои од статиите (посебно оние за музеите) кои ги напишав да се преведат на англиски јазик, бидејки во англиската Википедија нема ниеден наш музеј, како да сме некое диво племе и немаме такви институции. Поздрав, --Majahm 11:38, 14 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Фала, фала, па благодарам

...за врачениот медал!--FlavrSavr 20:00, 15 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Zergeisterung

Hi, this English language article which was recently added to the MK Wikipedia is part of a massive spamming campaign. Its content is complete nonsense. There is no such word as "Zergeisterung" in the German language". The sole purpose of this spam is to promote a silly little browser game at zergeisterung.de by spamming google with pages containing the term. Cf. Google results.

Please delete it ASAP and block the page! This guy has spammed virtually every non-English Wikipedia with his crap. Most Wikipedias have already deleted and blocked it, cf. en:Zergeisterung, de:Zergeisterung, fr:Zergeisterung, ru:Zergeisterung. Thanks! --89.50.33.132 11:44, 16 Мај 2006 (UTC) (de:Benutzer:Johannes Rohr)

[уреди] За МАКЕДОНИЈА

Брате да ти кажам мора било каков орден за заслуги за статии поврзани со МАКЕДОНИЈА да има. Со оглед каква ситуација имаме ние Македонците во нашиот сопствен дом МАКЕДОНИЈА, нека биде Википедија еден глас на Македонците и Македонија кон светот кои сме, што сме. Па затоа нека бидат и најобични знамиња како што дадов јас и нека се делат слободно, мора на секој начин да си го подигнуваме националниот морал и дух. Токму затоа јас пишувам на Википедија, да придонесам за МАКЕДОНИЈА, затоа пишувам за градови, села, манастири, планини, реки за МАКЕДОНИЈА! Нека бидат слободни за доделување и какви и да ги модифицирате нека ги содржат Македонските национални и државни симболи! Поздрав брат! Македонец 21:16, 16 Мај 2006 (UTC)

ЧЕСТИТКИ и срдечно заблагодарување до тебе брате Јанкулоски. Секоја ти чест, искрено јас уште пред 4 месеци имав за идеја да се состави вакво нешто како порталот за МАКЕДОНИЈА што си го составил! Немам зборови, одлично е направена, остварување на една моја дамнешна идеја и сон. Ќе го разгледам максимално и ќе работам за негово доусовршување! Ти заслужуваш најголем орден, а штом се враќаш во Македонија, би било убаво и да се видиме! Поздрав Македонец 21:38, 16 Мај 2006 (UTC)
А што велиш и за ордени на други Википедиии, апсолутно те подржувам! Мора луѓето од надвор да ги натераме да не веруваат лесно во лагите ширени за нас и работите со кои не оцрнуваат, т.е. да не веруваат во невистини. Се сложувам дека треба и на други википедии да доделуваме ордени за заслуги за Македонија. (ова го заборавив од воодушевување за порталот, би те замолил малку подетално да ми објасниш како го пополнуваш итн.). Благодарам!!! (по којзнае кој пат) Македонец 21:42, 16 Мај 2006 (UTC)
На тоа мислев и јас. На наши луѓе што уредуваат на други википедии да им се дава. Не на луѓе од други националности или на кои Македонија не им е татковина или немаат никаква врска со нејзе (за нив може пофалби итн.), медалите се потребни за наши Македонци да се стимулираат да повеќе да ја сакаат и да работат за МАКЕДОНИЈА, за луѓето од странство да не веруваат во секакви лаги и пропаганди. (Нека не се разбере ова како националистички или нацистички испад, па да биде причина за недоразбирања,згора на се воопшто не подржаувам такви идеологиии)Македонец 22:11, 16 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Македонски ордени

Доста информации за македонските ордени има на веб страната на претседателот на Република Македонија: http://www.president.gov.mk/odlikuvanja.asp#top Поздрав --Majahm 22:24, 16 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Promoting Macedonia

Здраво. I have found yr name on slovenian wiki, but I write you because of some errors on the italian version, where someone is filling articles about Macedonian municipalities. This person continues to write about macedonian »municipio« instead of »comune«, but in italian language this is not quite correct. When I asked him why is he doing that, he said »Macedonian municipalities are absolutely different of any other municipality in Europe because they are the only administrative division of the State: provinces or regions do not exist in Macedonia.« Well, I think this is not correct, but I have no experience. The problem is that in such a way, Macedonia looks like a small small State with a quite insufficient administrative policy. Maybe you know somebody able to speak (and write) italian who could intervene. If some help is needed, I am on yr disposal (for example for translating in italian). You can find me as IvaTrieste on italian wiki or as IzTrsta on slovene wiki. Best regards.

[уреди] За Zdravko итн.

Мислам дека треба да поработиш малку на трпението. Спорот навистина беше банален, со тоа што можеше многу фино да му објасниш на страницата на разговор дека енциклопедиите едноставно не користат таков стил. Што се однесува до Zdravko, мислам дека поприлично си го потценил, колку што разбрав, тој е универзитетски професор, и еден од главните на македонската верзија на marxists.org. Нема врска, само биди потрпелив со корисниците - ќе сретнеш секакви: тврдоглави, националисти, шовинисти, чудни итн. Едноставно треба да научиш да се справуваш со разен народ со насмевка на лицето, не се внесувај толку во споровите, само ќе истрошиш живци за џабе. Сфати го ова како добронамерен совет, а не како лекција. --FlavrSavr 22:48, 17 Мај 2006 (UTC) Што се однесува до Западна Европа, па за 17 дена поминав низ Виена, Минхен, Париз, Барселона, Кан, Ница, Монако, Милано, Верона и Венеција - ептен на трчање, ама сепак успеав да се заљубам во Париз! Следниот пат ќе гледам да поминам повеќе време во самите градови, жив ќе се изедам што ја пропуштив најголемата изложба на Шиле во Виена, и изложба на Сезан и Писаро во Париз! --FlavrSavr 22:48, 17 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Фала

Ти благодарам на комплиментите, патем конкуренцијата ја зголемува продуктивноста :-)--Majahm 21:37, 18 Мај 2006 (UTC

Абе другар, се зафркавав тоа со Струмица, пошто пред тоа гледав ракомет Вардар: Пелистер 26:25, па викам ако има битолчани, да се зафркавам малце со нив! Е порталот е супер, само треба да ја досредам статијата за Струмица, и може и за одбрани села на месецот да ставаме! Поздрав братче Македонец 12:41, 23 Мај 2006 (UTC)

[уреди] За Дуждовата палата

  • дужд - (италијански - doge, лататински - dux, ducis; англиски - doge; шпански - dux, хрватски српски и македонски дужд - водач, војвода, првенствено титула на некогашниот главатар на Венецијанската и Ѓеновската Република.
  • палата - (италијански - palazzo, лататински - palatium, англиски -palace, шпански - palazzo, хрватски-palata, српски и македонски - палата)
  • дворец (италијански - castello, латински - castellum, англиски - castle, шпански - castillo, хрватски - dvorac, kastil, kastel, српски - кастел, дворац

Дворците се утврдени резиденции и најчесто се наоѓаат надвор од градовите (како Зимскиот дворец), додека палатите се во самите градови. Дефинитивно во случајов станува збор за Дуждова палата која се наога на плоштадот Сан Марко, до истоимената црква во Венеција (која патем ја посетив пред некоја година). Со најдобра намера, заради точноста на информациите кои ги внесуваме во Википедија, ти укажав на оваа грешка и не го променив сама називот на палатата. Можеш да провериш на Google и ќе видиш дека нема да добиеш ни еден резултат за називот дож, односно дожова палата, за разлика од дужд, за што ќе ти се појават десетина страни. Поздрав --Majahm 21:46, 19 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Минатото неопределено време

Bjankuloski06, забележав дека повторно си ми поправал минато определено со минато неопределено време. Не се работи за лектура, туку за стилистика и би сакал да отвориме разговор, не само јас и ти, туку сите што се заинтересирани околу ова, околу граматичките времиња. Ако на англиски јазик можат да употребуваат повеќе времиња за настани за кои не биле сведоци, мислам дека и нас ни е тоа дозволено. Во меѓувреме, дури не се донесе одлука околу ова, би ценел да не вршиш поправки од тој тип по моите прилози (Zdravko 10:17, 22 Мај 2006 (UTC))

Бјанкулоски, очигледно ние ништо не сме се договориле. Постојат две алтернативи за договор со тебе според мене: 1) или и јас и ти ќе пишуваме во историско сегашно време или 2) или и јас и ти ќе си пишуваме во времињата што ги преферираме и нема да поправаме текстови што друг ги поправал. Не знам што сакаш да постигнеш, ама дефинитивно одиш на нерви! Наместо јас тука да средувам статии, принуден сум да се расправам со тебе. Или престани да бидеш ситничав, или ќе го поставам прашањето да ти се одземат администраторските овластувања. Едноставно претеруваш (Zdravko 10:49, 26 Мај 2006 (UTC))

Не ми одговори, ќе биде под еден или под два? Поправаш работи кои не потекнуваат од мене и кои друг ги пишувал со минато определено време во минато неопределено време и плус ми солиш памет. Крајно препотентно е тоа и недостојно за еден администратор! Размисли подобро што правиш! (Zdravko 11:05, 26 Мај 2006 (UTC))

Гледам има забуна што е под еден или под два. Под еден не е историско сегашно време, а под два минато неопределено време. Читај внимателно што ти пишуваат луѓето во пораките и види погоре. Значи, договорот е или ти ќе престанеш да го користиш минатото неопределено (со што јас ќе престанам да го користам минатото определено) или ќе продолжиш да го користиш минатото неопределено, а јас минатото определено. Comprendes? Како што тебе ти пречи минатото определено, мене ми пречи минатото неопределено и ако јас веќе преминав на историско сегашно, очекувам и ти да го сториш тоа. А не тука да се правиш паметен и без разлика на тоа што јас сум отворен за компромис, да се фураш свои филмови. Повторно ќе кажам, според моето мислење не заслужуваш да бидеш администратор. Премногу си крут и догматичен за таква функција. И престани да се занимаваш со мене. Ако ти немаш живот, јас имам и не можам нон стоп да се расправам со тебе. (Zdravko 15:51, 26 Мај 2006 (UTC))

Bjankuloski, фала на информацијата како се добива блок. Кажи ми ја уште и информацијата како се одлучува околу тоа некому да му се одземат администраторските овластувања, бидејќи сакам да го поставам тоа прашање во врска со тебе (Zdravko 07:13, 29 Мај 2006 (UTC))

Со сето почитување кон тебе поради статиите што ги пишуваш (иако некои се тотално неважни), сепак не си за администратор. Ја немаш потребната тактичност и премногу си догматичен во пристапот кон луѓето и кон работите. Со жалење го констатирам тоа. А ако сакаш да ме истераш од Википедијава, можеш. Земи променувај ми ги времињата и ќе си одам. Колку тоа би било паметно, ти оставам тебе да процениш (Zdravko 10:18, 12 Јуни 2006 (UTC))

Види вака сега. Веројатно забележа дека сега главно ги пишувам биографиите во историско сегашно и се обидувам да ја избегнам употребата на минатото определено секаде каде што можам. Тоа и беше договорено пред 10-тина дена и тоа го почитувам. Е сега, ако ти сакаш целосно да се откажам од употребата на минатото определено, тоа за мене е веќе сосема неприфатливо. Не се работи за суета, далеку од тоа. Јас сум тој, а не ти, кој го ревидира својот став, така што за суета кај мене не може да стане збор. FlavrSavr ти наведе примери на енциклопедиски книги што користат минато определено и оттука не сметам дека вториот чин од твојата крстоносна војна против минатото определено е на место. А толеранцијата мора да постои и е една од основните квалитети на Википедија како енциклопедија sui generis. И сосема ги поддржувам останатите уредници во нивните обиди да објаснуваат наместо веднаш да „сечат раце“. Мој совет: остави го ова прашање на раат, токму бидејќи има толку многу упади од Срби и Грци, па и на македонски националисти. И зарем се мора да ти биде под конец за да се чувствуваш спокоен? Пријателски совет, поработи малку на својата антиавторитарност, моментално си премногу авторитарен. Нагласувам дека ова е пријателски совет, не навреда. (Zdravko 12:22, 12 Јуни 2006 (UTC))

[уреди] За предлогот

Одлична идеја. Мислам дека Порталот може да се користи (некоја негова секција) или па нешто вакво... Инаку баш ме интересира ова со транскрипцииве, текстов што го прочитав во весник мислам дека беше и малце радикален - на пр. Jan van Eyck би бил Јан фан Ејк. Наводно ван се читало фан, ама го прашав Ивица, кој не знае фламански, ама барем го чул, вели дека ван си е ван. И така. Поздрав. --FlavrSavr 01:40, 25 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Глосар

Хм... Никогаш не сум го забележал ова... ОК е тогаш. :-) Boyan 12:36, 27 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Одг.

Што ако го блокирам? И така е ова некој анонимус кој што "наминал" тука... А и од искуството на англиската Википедија имам согледано дека не треба многу да реагирам на вакви шовинистички испади. Boyan 11:52, 28 Мај 2006 (UTC)

[уреди] За Елена Ристеска...

Здраво Бојан! Свратив на статијата за Елена Ристеска и видов дека си правел некои корекции на „акцентираното И“. Веројатно „И-то“ е сега во ред, но зборовите после него ги прикажува во табели. Ако можеш среди го проблемот. Инаку статијата ја гледав во „Unicode“. Исто така ти го читав корисничкиот профил и приметив дека ти фали една буква во зборот „студент“. Може да го средиш и тоа ако не ти пречи. ;) Поздрав! --DeeJay 16:40, 28 Мај 2006 (UTC)

[уреди] За наслови на латиница

Штом напишав два артикли на латиница (за Therion и Wintersun), нивните наслови беа (според правилата) конвертирани во Терион и Винтерсан. Разгледувајќи, видов дека статиите KoЯn, Radiohead и многу други се напишани на латиница. Зошто тогаш, само моите беа сменети во кирилица? А што би било ако сакам да напишам артикл за албумот Symphony Masses:Ho Drakon Ho Megas? Симфони Месес: Хо Дракон Хо Мегас звучи некако глупо. Разгледав и на руската и бугарската страна и таму, иако и тие пишуваат на кирилица, насловите на бендовите се дадени во латиница. Зошто не може да работиме како секаде во свет што се работи?

А ако не можам НИКАКО да пишувам артикли на латиница, дали би можел некако да го сменам насловот на линкот даден во категорија? -- Zaebangad 19:25, 28 мај 2006 (UTC)

[уреди] Акцентирано Ѝ

Да те прашам нешто, зошто да го користиме акцентирано ѝ со Уникод, ако имаме веќе вградено? --FlavrSavr 22:47, 28 Мај 2006 (UTC)

Па, зошто компромиси по секоја цена? (па не би се сложил дека е по секоја цена, додуше) Еве вака, да почнам од мои лични гледишта - не сакам да има расправии меѓу нас. Особено не за банални спорови. И онака малку нè има. Понатаму, секогаш претпоставувај добронамерност на тие што пишуваат (види: en:Wikipedia:Assume_good_faith). Здравко забега со навредите, ама нели мислиш дека ќе беше поинаку, ако на пример, првин учтиво го прашаше зошто користи минато определено време, наместо минато неопределено време, пред веднаш да почнеш со заштити и негативен став? Не го поддржувам Здравко и неговиот (се надевам, досегашен) став за времињата (особено затоа што не го образложи којзнае како), ама зошто мислиш дека Здравко е генерално штетен за проектот, па да настојуваш да го "избркаш"? И мене ме напаѓале луѓе, и тоа ептен некои навреди кои си ги земав на срце, па сум настојувал да се разберам, да смирам ситуација, да објаснам, да помогнам. Конкретно во случајов, мислам дека и примети, Здравко и мене ме нападна (т.е. мојот "догматски" метод)... па што? --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Што се однесува до прекршувањето на правилата, мислам дека ги сфаќаш правилата пресериозно. Википедија е прилично либерална заедница (Слободна енциклопедија, нели), и иако има правила, тие не се закони и не се зацементирани. Ова е смислен пристап, со цел корисниците да не се осеќаат обесхрабрени да уредуваат, и слободно да се вклучат во големото W. (Значи, не се работи за наивни политики, иако така изгледаат на прв поглед), Ако мислиш дека сега мелам, види ги петте столбови на Википедија, и една политика што мислам дека е исклучително корисна во овој случај - en:Wikipedia:Staying cool when the editing gets hot :-). Конкретно за личните навреди, се блокира во случај кога имаме екстремно екстремно претерување (види ја политиката), па коментарот на Милош, беше во насока да се спречи една таква екстремна ситуација (во една точка имаше "Смрт за Грци"), a не да биде некој нов пристап во Википедија. --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

За самиот спор, исто така, веќе неколку пати спомнав дека не е страшен. Ете, најдов и некои книги во кои се употребува минато определено време за поблиски настани, така што и не е дека никаде не се употребува минато определено време. Да не беше споров, немаше ни да приметам дека се пишувани во минато определено. Навистина звучи лошо настани од средниот век да се пишуваат во таква форма, ама мислам дека едно "беше" кај Данко Грлиќ може и да се "прости". Нормално, минатото неопределено време, и историското сегашно време би доминирале. --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Е сега, навистина треба да легнувам, ти пишувам после непроспана ноќ за еден испит, така што ако налеташ на некоја грешка... :-) Исто така, не заборавај дека ти пишувам со најдобри намери, навистина немав намера да ти солам памет, иако веројатно нешто сол се истурило ваму-таму. Значи, што беше, било (:-)), ајде конечно да легнам да спијам. Голем Поздрав! --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Tung

FLMN=Faliminderit for the copliment. I like the Struga and Ohri. I was the for holidays on 1982, it was the great time (the watter it was lietel cool). The Korze (night walk) and the Manastier I will never forget--Hipi Zhdripi 03:52, 31 Мај 2006 (UTC)

[уреди] I havet a problem

I havet a problem to finde the city names to link with mk:Wiki. I dont understend you so good. And I dont know if you are having "balkan problems" . Even thate what you are going to do here in mk:Wiki about Macedonian city, is going to be taket in the global Wiki (It needs some time). You need only to take the information according to the UN Law, nothing else. --Hipi Zhdripi 04:12, 31 Мај 2006 (UTC)

[уреди] Одг.

Сепак, да преминеме на, како што вика FlavrSavr на природно-ориентираните статии ;-) Инаку. го знаеш моето мислење за статиите кои ги имаш направено. :-) Boyan 17:17, 1 Јуни 2006 (UTC)

Па добро, не ми беше намерата да се тргне Суоветаурилии... ОК, вака, ќе пишам нешто во порталов, време е веќе да се договориме колку точно статии одат месечно, кој поставува статии и сл. Тривијална работа е, ама добро е да бидеме конзистентни. Патем, сфатив што е проблемот со меилинг листата, моја грешка, досега требаше да добиете три меила! :-) --FlavrSavr 17:56, 1 Јуни 2006 (UTC)
Мислам дека 2 статии неделно е малку пренагла промена, подобро би било една статија неделно, сега за сега. Што се однесува до гласањето, предлагам да остане исто, со тоа што сега наместо статија на месецот ќе се предлага статија на неделата. Доколку нема предлози, предлагам Бојан, јас, ти или Милош да поставиме статија, што би ја договориле преку меилинг листата (патем, добивате ли меилови сега или не??). Доколку има предложени статии кои не се квалитетни, се кажува дека тие не се погодни за одбрани статии, или се предложува подобра. Ако има повеќе предложени статии, неизбраните може да останат како предлози за одбрани статии следната недела. Демократскиот принцип на бирање, мислам да остане, зошто таков принцип применуваат и другите Википедии, а се задржува и духот на Слободна енциклопедија - енциклопедија во која учествува и читателот. Ако се плашиш од мајоризација, не верувам дека тоа ќе се случи во догледно време, а мислам дека би било штета на некој, како на пример, Majahm да не учествува во гласањето. Ласер нека седи, да речеме, до следната недела (11 јуни), потоа почнуваме со овој систем. Што мислиш за ова? (може треба дискусијава да ја префрлиме на порталот...) --FlavrSavr 22:19, 2 Јуни 2006 (UTC)
П.С. Што ќе кажеш за Милован Ѓилас? Мислам дека е во ред... --FlavrSavr 22:19, 2 Јуни 2006 (UTC)

[уреди] Диоклетијан

Според Катедрата за класични студии при Универзитетот Св. Кирил и Методиј, како и Институтот за македонски јазик во Скопје, читањето на античките имиња треба да се раководи од класичниот латински. Според тоа Diocletianus се чита Диоклетијан, а не Диоклецијан. Во српската Википедија имаат напишано нешто околу тоа [5].--Majahm 23:31, 2 Јуни 2006 (UTC)

[уреди] Превод

Слободно ми се обраћај на македонском, могу да га разумем. Ја ћу међутим морати да ти одговарам на српском, јер македонски не знам да говорим, па би моји покушаји да пишем македонски пре били касапљење твог цењеног језика, него исказивање дужног поштовања македонском језику и македонској Википедији ;) -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)

Што се тиче превођења, запазио сам и твоју активност на српској Википедији, и она је увек добродошла. Ако будем преводио нешта компликованије са македонског (а у задње време сам приметио све већи број врло квалитетних математичких и сродних чланака овде код вас), и будем наишао на неке проблеме, бићу слободан да те замолим за разјашњавање (да, сад се сетих, превео сам био и део чланка о целим бројевима (ваљда беше тај ;), са македонског :) -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)

П.С. Једно питање о македонском правопису.. Мисос ми рече да је све мање-више слично као у српском, али, да ли пишете тачку иза редних бројева? Ми године пишемо са тачком (2006.), док сам приметио да се овде тачка не ставља. Каква је ту тачно ситуација? -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)


[уреди] Пајонски јазик

Од англиската Википедија ја преземав статијата за пајонскиот јазик, која мислам дека е корисно да ја имаме на македонски и бидејки колку што сфакам специјалност ти е лигвистиката би те замолила да ја праведеш (за да не направам некоја грешка). Фала --Majahm 22:52, 3 Јуни 2006 (UTC)


[уреди] За шахот и пајонците :-)

Гледам дека шахов предизвика интерес :-), супер што ги постави шаблоните (јас незнаев како). Инаку статијата за пајонскиот јазик ја видов, фала, одлично е преведена. --Majahm 13:16, 5 Јуни 2006 (UTC)

[уреди] Одг: За времињата

Добро што го постави ова прашање, мислам дека е време да преведеме и други начела и насоки, како на пр. Википедија:Корисничка страница. Да, секако може да се направи нешто како прирачник за стилот, односно guideline, како на пр. [6]. Сепак, тоа функционира како препорака, но не како правило, и сигурно не следуваат блокови за нивно "прекршување". Цитат од насоката (guideline):

This Manual of Style has the simple purpose of making the encyclopedia easy to read by following a consistent format — it is a style guide. The following rules do not claim to be the last word on Wikipedia style. One way is often as good as any other, but if everyone does it the same way, Wikipedia will be easier to read and use, not to mention easier to write and edit. In this regard, the following quotation from The Chicago Manual of Style deserves notice:

Rules and regulations such as these, in the nature of the case, cannot be endowed with the fixity of rock-ribbed law. They are meant for the average case, and must be applied with a certain degree of elasticity.

In this vein, editors of new and existing articles should strive to have their articles follow these guidelines.

Clear, informative, and unbiased writing is always more important than presentation and formatting. Wikipedia does not require writers to follow all or any of these rules, but their efforts will be more appreciated when they do so: the joy of wiki editing is that Wikipedia does not require perfection.

Очигледно дека веќе спорот премина во стилско прашање, и веќе не е проблем граматиката. На пр. навистина не гледам што е проблем во статијата Светско Првенство во Фудбал 2006, ниту пак видов некој да најде значителни граматички забелешки. Интересно е, дека иако LBakracevski поддржа користење на минато неопределено време, тој самиот користеше минато определено време во статијата Бенедикт XVI. Далеку од тоа дека има некаков проблем со статијата - на луѓето нормално им доаѓа да пишуваат во минато определено за настани на кои биле сведоци. Едноставно, може да им се укаже на корисниците за стилот, во екстремни случаи и да се интервенира, но генерално, да се избегнува употреба на сила. Секако, другата екстрема, како што е пишување за далечни настани во минато определено не би била дозволена, на пример, би можеле да ја заштитиме страницата (но, не и да го блокираме корисникот). Не се работи за некаква попустливост, туку за генерален став во Википедија. Инаку, ако може да ми се припише мекост во определени случаи, тогаш секако тоа е случајот со Македонец, македонски националист, како и со корисничките страници на Tomahawk и GrekoMakedonski. Во принцип, не ги сменив веднаш, зошто не знаев како точно се имплементира политиката за корисничките страници, а не сакав да навлегувам во деликатното поле што се нарекува "личен став". Пред отприлика една недела, тоа се смени, бидејќи токму мене ме побараа да интервенирам во врска со некои кориснички страници на англиската Википедија, па продолжив тоа и тука да го применувам. Другпат ќе те замолам несогласувањата со моето однесување како администратор да ми ги кажеш директно мене. --FlavrSavr 10:15, 13 Јуни 2006 (UTC)

Што се однесува до Tomahawk, не сум сигурен каков статус има корисничката страница за разговор... На en.wiki често гледам такви постапки, во принцип не се фер, ако има активна дискусија, но со оглед на тоа што дискусијата со Tomahawk ја сметам за завршена, не гледам проблем во тоа што страницата е избришана. Ако притреба повторно, може да ја вратиме во секој момент. --FlavrSavr 10:15, 13 Јуни 2006 (UTC)

Супер е препевот, мислам! :-) --FlavrSavr 21:35, 13 Јуни 2006 (UTC)

[уреди] мала помош

Едно прашање бидејќи се подизгубив и со македонската и англиската помош. Ако примети ја уредував статијата за Светлина, и меѓудругото сакав да вметнам табели со мерни единици. На англиската статија за светлина веќе се изработени табелите, но постојат само како шаблони. Ме интересира како можам да дојдам до самиот код на шаблонот за да ги заменам англисите термини со македонски, и потоа шаблонот да го поставам како стандарден дел од македонската вики, за да можат другите корисници да го користат

Поздрав

[уреди] A tova?

[7] Na latinica ne moje da se pi[e po statiite, no po besedata e razresheno. --Tomahawk 01:18, 14 Јуни 2006 (UTC)

Po besedite ste pisha kakto mi e udobno. --Tomahawk 01:38, 14 Јуни 2006 (UTC)

[уреди] Слика:Teorba.jpg

Greetings, and my appologies for writing to you in English.

I come from the French wikipedia in search of illustrations for our article about theorbo ; your photograph [8] is, by far, the best illustration that can be found on Wikipedia. However, it lacks a clear licence ; may I thus enquire under which licence you release this work ?

If you are in doubt, I would respectfully suggest a double licence "GFDL - Creating Commons CC-by-sa", so that the image could be easily uploded on Commons.

If you have any question, do not hesitate to contact me on my Commons talk page http://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Rama].

Regards and thank you for your beautiful image. -- Rama

[уреди] Здраво!

Добредојде назад! ;-) --Boyan 09:09, 11 јули 2006 (UTC)

Добредојде и од мене! --FlavrSavr 16:13, 11 јули 2006 (UTC)

  • Добро ве најдов :-) Многу убаво си поминав - Лондон е феноменален град од секој аспект. Имам многу слики (главно архитектура) за да допринесувам.

Се надевам дека тука сè беше во ред. Информирајте ме за тоа што мислите дека треба да знам (новости, случки, планови и сл). Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 13:38, 12 јули 2006 (UTC)

[уреди] Za Islamot (ureduvanje)

  • Jas se soglasuvam so vas oti angliskata wikipedia i literatura ima avtoritet ali ne priynavam oti e celo vistinito i tocno, ali i priznavam oti ima nianca i slika na prevertuvanje kako oni sakaat.
  • Bosanskata wikipedia me vcuduva sto e nekako da kazam prazna vo ova sfera ali kako i da e toa e.
    • Kako i da e, vi blagodaram sto navistina sakate istina a ne sakana laga, i vi blagodaruvam sto sakate da sorabotuvate.

Jas sum podgotven da sorabotuvam ne samo vo ova tema ali i vo drugi temi (vidi) i ako pasiven me ostavuva bidejki se uste ne sum instaliral -addin- ya kirilicna podrska.

Izvinete sto sum pisuval na latinica ali ova mi e za sega baza za razgovori. (Blupower 14:45, 5 август 2006 (UTC))

  1. Samo ya ilustracia:
“Velatelbisül hakke bil batıl-Do not confound Truth with Falsehood”. (Baqhara, 42)
After 1517, they harmed both themselves and the Muslim people by means of this. Furthermore, they convinced these confusing beliefs in the name of the founders of the four religious sects. However, they were not like the four expounders of the Islamic Law (Mujtahid), they were the theological scholars of Jurisprudence.
The belief of the Four Mujtahids: Hazrat Hanefi, Shaafi, Maliki and Hanbeli was the belief of the Family of the Prophet (Ehl-i Beyt) and the companions of the Prophet... shortly it was the belief of Hazrat Ali and Hz. Abu Baqr.
The founders of four sects had no relation with the Philosophical and Theological Doctrines based on the Logic of Aristotle even they were Ashary or Maturidy. (9)
These theological and philosophical beliefs have not been set up by the founders of the four sects. They are the beliefs formed using Practical Intellect (reason) theoretically and rationally. This is known by all the scholars.
Although the authority to kill or to move those they thought as infidels or perverse using threats, oppression and fatwa (opinion on legal matters) was taken from the Ulema (Theological Scholars) with the Proclamation of the Republic, the belief, which was a combination of Abbasids, Ashary, Maturidy and Andulisia Umayyad precepts, has continued for years and it is still continuing.
Today, only the authority to give fatwa and to oppress people is taken from them. Ulema is the same Ulema, attitudes are the same attitudes, their beliefs are the same beliefs.
Gorniot material e yemen od ova kniga (Blupower 14:57, 5 август 2006 (UTC))

[уреди] ‎Colakoski

би било фино (пошто не сум админ и неможам да бришам статии) да ми објасни некој зошто статиите:

  • ‎Претставништва
  • Представништва
  • Представништвата
  • Дипломатските , трговските и представништвата
  • Дипломатското право
  • Дипломатско право

воопшто постојат бе?

ај шо немат врска имињата, суредив јас една и ја преместив кон: Дипломатско претставништво... ама ова мислам нема смисла кажете му на чоеко како админи дека треба да обрнува внимание на статиите и на форматингот и на сите такви ствари... енивеј и вие како админи треба да гледате и да обрнувате внимание на новите статии а не некој друг да ви кажва...

--USER QUIT 14:18, 2 септември 2006 (UTC)

  • Админите току тоа и го прават. Овие биле случајно испуштени. Одговорност на корисниците е да не прават статии со членувани или грешно напишани наслови. Доколку такво нешто се случи (како да речеме претпоследниот пример - членуван наслов) слободно премести ја статијата. Доколку сакаш нешто да се избрише, мораш да ми се обратиш фино и културно. Во спротивно не само што нема да ти завршам работа, туку и добиваш негативни поени како корисник. Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 01:50, 4 септември 2006 (UTC)
  • не е да ми завршиш мене работа туку на википедија. јас само сакав да посочам нешто ама ајде демон666 22:16, 11 септември 2006 (UTC)
Јас би рекол дека токму тебе ти вршам работа, бидејќи (како што веќе реков) ние како админи и без тоа кога-тогаш ќе ги средиме. Само што ние имаме систем на приоритети и доколку некој од нас го поремети тој систем за да задоволи некоја твоја иницијатива, тоа е услуга, а не општа потреба. Како и да е, секоја твоја идеја ти дава позитивни бодови (и можни награди и пофалби). Ја почитувам твојата загриженост, но не и начинот на кој ја искажуваш (на пр. зборот „бе“ е многу непожелен на Википедија). --Б. Јанкулоскиразговор 06:14, 12 септември 2006 (UTC)

[уреди] ок извини

енивеј заприметив нешто чудно шо незнам да го попрам: Звучна палатална плозива има проблеми некој со шаблонот МФА -демон666 14:43, 14 септември 2006 (UTC)

Поправено, моја грешка. По консултација со Јанкулоски, наместо ИФА треба да стои МФА и мислев дека ќе помине со едноставно преместување. Сепак ќе мора да стојат двата шаблони, барем привремено. --Милош 17:10, 14 септември 2006 (UTC)

[уреди] Провокативни корисници

Ej, GrekoMakedonski прави проблеми и се тоа, ама мислам дека Категорија:Провокативни корисници е генерално лоша идеја... Воопшто не е добра идеја да ги етикетираме корисниците, па макар и црни ѓаволи да се, не гледам никаква поента во тоа, а потенцијалот за идна злоупотреба на оваа категорија е огромен. Никаде на англиската или било која Википедија немам видено нешто такво... А со заштитата, не знам ни тоа колку е ОК, навистина е ретка практика да се заштитуваат кориснички страници. Интересен податок - IPто што вандализираше на таа страница е од Карлсруе, Германија. П.С. Кога ќе наминуваш накај пределиве северни македонски? :) --FlavrSavr 06:01, 15 септември 2006 (UTC)

[уреди] еј

не да звучам некултурен, ама ај кирилизирај ги и сите имиња на албумите и песните од дрим тиатер. а како го транскрибира theater во тиатер? баш звучи на тиатр. а знам дека на српската е тиатр. енивеј ај кирилизирај ги сега сите имиња на албуми и на песни на википедија, имињата на другите групи и на сè. не барам кавга ако си мислиш така, ама ти кажвам нема смисла ова со кирилизацијата. или сè ќе се кирилизира или ништо, а знам дека ова дискусија се има праено на википедија ама ај баш да видам како сите групи ќе ги кирилизираме пр систем оф а даун или па албумите хипнотајз и мезмрајз.

  • имам учено латински и мислам дека се вика Виа Игнација/Игнатија или најправилно Егнација/Егнатиа, во секој случај без Ј во виа. ај види и то како треба консултирај се.
  • одежда во пушачко сако е бугарски збор фкрај мислам дека одело/облека е попригодно.

и стварно не мислам да се карам, само работата е шо немам админ права, па не можам како сакам и кај сакам да си гибам. me hopes we'll cooperate :)

Guitardemon666муабет 17:25, 18 септември 2006 (UTC)

Согласен сум со ГитарДимн666. Кирилизација не треба да има на специфични имиња на групи. А и за одежда - не сум чул за таков збор во македонскиот литературен јазик. Boyan 17:48, 18 септември 2006 (UTC)
И јас сум за тоа да не е задолжително да се прави транскрипција на брендови на кирилица. Имињата во секој случај би морало. Guitardemon666, можеш секаде да уредуваш, тоа што немаш админ права не значи дека си „член од понизок ранк“. Баш напротив, уредници имаат исти права, администраторските се користат само во неизбежни ситуации (вандализам и сл). --Милош 18:11, 18 септември 2006 (UTC)
Не се лутам, нормално дискутираме. Кој рекол дека мислам дека се караш? :)
  • Одежда незнам дали е бугарски збор...јас го знам како македонски архаизам кој мислев дека сеуште е валиден.
  • За Вија Игнација се мислев што да направам и затоа побарав на Гугл. Испадна дека за мојата варијанта име 10 пати повеќе резултати отколку за Виа Егнација. Можеме да ставиме пренасочувачка страница.
  • Колку што сум информиран насловите треба да се кирилизираат задолжително, а не зборови во нивните содржини. Сите знаете дека тоа не сум го направил. Но сега слушам од вас дека ни насловите не морало да се кирилизираат. Јас се извинувам, грешно сум бил информиран.
  • Изговирите тиатр и тиатер зависат од дијалектот (американски/британски). Јас, како и секогаш, го одбрав британскиот. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 22:51, 18 септември 2006 (UTC)

ни вија игнација ни виа егнација - мислам дека виа игнација е најточно :) а баш зато имало и претходна статија Виа Игнација... мислам дека треба да се спојат двете најарно е така. ако немате против ќе пробам јас да ги спојам без да отфрлам ништо а и ништо да не се повторва. поздрав Guitardemon666муабет 12:23, 19 септември 2006 (UTC)

[уреди] види

Шаблон:Бришење

[уреди] да те замолам нешто

гледам дека си поприлично активен, па зато најди време ако можиш да ги видиш и да ги ИЗБРИШИШ статиите во категоријата Статии за бришење.

[уреди] Лиценци

Јанкуловски, не внесувај лиценци само колку да помине редот. Администратор си, треба да дадеш пример на другите корисници. --Милош 14:53, 14 октомври 2006 (UTC)

Зборувам за Слика:TempleOfPortunus-ForumBoarium.jpg, Слика:Auckland.arp.750pix.jpg, Слика:Ilumzhinov.jpg. Стојам позади се што сум рекол. Пиши ми кога ќе бидеш онлајн, да нема недоразбирања. --Милош 22:49, 14 октомври 2006 (UTC)

[уреди] Гласајте

Гласајте во однос на мојата кандидатура за администратор на македонската Википедија, како и за започнување на Викицитат на македонски јазик. guitardemon666 муабет guitardemon666


[уреди] Јас штета?

Јас штета? ај да видам шо ќе прајш ако ме нема мене 1 месец? ни гледате шо чини шо не чини во статиите ни ништо! јас ако прам штета, кој прај тогаш арно незнам. ај поздрав и понездрав

guitardemon666 муабет guitardemon666

[уреди] Ej!

Здраво Јанкулоски!

За најновиот наш администратор немам ништо лично против него (и не ми смета што користи битолски дијалект, сепак тоа се страници за разговор), но единствено што му замерувам е пребрзото бришење на статиите. А инаку гледам дека се труди да ги уреди нестандардните статии.

Друго - за начелата и насоките треба многу да се работи. Ти благодарам за волјата за соработка - можеш да започнеш со уредување на делот "Типови на начела и насоки" во Википедија:Начела и насоки. Тие се основата на Википедија политиката. Можеш да започнеш со општите насоки.

P.S. Не заборавај на почетокот на статијата да го ставиш шаблонот ДелНН (дел од начела и насоки) :D

Поздрав, Boyan 02:42, 20 ноември 2006 (UTC)

[уреди] Шехадет

Здраво. Најпрво те поздравувам и би сакал да ти кажам оти за билошто можеш да ми пишуваш и јас искрено ќе се обидам да давам се од мене да помогнам не само на темите за ислам туку и ѕа другите теми. За шехадетот ќе се обидам да проверам уште утре кога ќе имам време.

Поздрав. (Puntori 23:38, 20 ноември 2006 (UTC))

[уреди] Категорија:Појаснувања

ја избришав пошто сите појаснувања одат во Категорија:Појаснување, која шо се додава самата со шаблонот {{појаснување}}... ако мислиш дека треба да се вика категоријата појаснувања, смени во шаблонот... како и да е, ја избришав откако се осигурав дека СИТЕ статии во категоријата појаснувања (кајшо имаше рачно додавано Категорија:Појаснување) се префрлени во категоријата појаснување (кај шо се додават со самиот шаблон).

guitardemon666 муабет guitardemon666


[уреди] извини

извини

guitardemon666 муабет guitardemon666

[уреди] Здраво

Ви благодарам за топлиот прием мислам дека ќе имаме многу плодна соработка.Јас планирам да пишувам доста во категориите посебно за интернет и компјутерски науки.Нормално дека како почетник се соочувам со некои проблеми но верувам дека со ваша помош ќе ги пребродам во најблиска иднина.Моја голема желба е исто така да ги отвориме и како што би ги нарекле и ќерките на википедиа на македонски јазик.Моја уште поголема желба е да постанам еден од администраторите на македонската википедиа но се разбира се во свое време.Јас мислам дека би требало да има почести средби меѓу главните инволвирани во википедиа за да имаме подобра координација.Поздрав.ismet_wiki 15:13, 29 ноември 2006 (UTC)

[уреди] Карпошево востание

Навистина податоците на интернет (слики, информации) се навистина оскудни. Јас имам една книга за Карпошевото востание, ама таа сепак е детска книга со илустрации на современи сликари. Инаку во историскиот музеј има доста материјали и документи но забрането е да се сликаат или да се копираат. Единствено што може е некако преку Википедија да ги замолиме... Поздрав- Македонец 19:05, 30 ноември 2006 (UTC)

[уреди] За избрзаните потези

Б. Јанкуловски, јас повторно би се пожалил на твоите избрзани потези, поради кои доаѓа до недоразбирања, а потоа и до непријателска размена на оган. И тоа најчесто при секундарни, граматички, прашања. Ти кај статијата за Шарло самиот си заклучи дека не треба да има цртичка помеѓу презимето и прекарот и не само што ја пренасочи таа статија, туку пренасочи и не знам колку други статии, меѓу кои онаа за Ченто, за Корчагин итн. Совет за во иднина, совет кој се надевам конечно ќе го прифатиш: без избрзани потези. Ако сметаш дека нешто некому ќе му пречи, отвори разговор на страницата за разговор, а потоа чекај дури не се разјасни работата пред да преземаш потези. (Zdravko 11:12, 19 декември 2006 (UTC))

Колку што се сфатив, според тебе е во ред сега јас да земам да ги вратам твоите поместувања на претходните верзии со цртички, кои пак ќе кажам, се единствено прифатени во досегашната македонска литература? И да е така, мислам дека советот до тебе треба да го прифатиш, зашто ако и понатаму преземаш вакви еднострани чекори, некој друг ќе презема исто така едностани чекори, па ти ќе ја искористиш својата привилегија на администратор да го блокираш тој некој, кој после ќе ти се налути околу тоа блокирање и пак ќе се случи истата ситуација што ја имавме во јуни-јули, јас и ти. Затоа, прими добронамерен совет: без избрзани потези. (Zdravko 11:54, 19 декември 2006 (UTC))

Јас не мислам дека то се избрзани потези... едноставно мислел оти така треба, зато ги сменал... зато е ова слободна енциклопедија, секој менва то шо смета дека треба да смени... ако има несогласвања, некој мисли дека така не треба, постој начин да се реши и то... гласање, или шобило... важно да се слуша гласо на мнозинството, па и за то се наоѓа начин... мислам дека сега засега треба да си остани вака, и ко ќе се реши тој проблем (да се вратат другите админи шо се отсутни) и да се гласа сосе нив... така јас мислам, ако не мислите така, сори :)

guitardemon666 муабет guitardemon666 [[Слика:Inverted Pentagram.svg|10px]]

[уреди] гарантирам дека е бот

се деси ова пред некој ден... тогаш не беше логиран корисникот изгледа, пошто некоја IP адреса пишеше вакви статии... а ако не одговори на то шо му го пишав, значи е бот, или барем чоек шо мава copy paste од негде - па прекршва копирајт... рече и флаврсавр пред некој ден дека таквите статии се за бришење... а тука нема навредливо, јас му пишав на робертмк, и мислам понавредливо е шо не реагира тој (ако е чоек, а не автоматизиран бот :/). ај ако се побуни ќе ги вратам, ама не вервам дека ќе се побуни. РЅ, кога ќе ја менваме главната страница?

не, не... види кај гласањето шо е за статиите за селата на порталот. има гласање над то со селата, за изгледот на главната страница, наместо актуелно да стои избрана слика... види шо пиши, гласај... Википедија:Портал/Идеи

guitardemon666 муабет guitardemon666

[уреди] Шаблон

Дали постојат шаблони за јазици како во случаот со (англиски), гледам за другите јазици не излегува.

И еден предлог, дали помисливте да на некој нацин ја обележите НОВА ГОДИНА - на почетната страна

Petkov Vladimir 13:21, 24 декември 2006 (UTC)

[уреди] Наслов

Се снајдов за шаблоните, благодарам.

А за НОВА ГОДИНА и БОЖИК би било убаво да ги има (барем во одбрана статија или ....)

Petkov Vladimir 23:41, 24 декември 2006 (UTC)

[уреди] новагодина

Леле и јас баш мислев за нова година да пишам :) видов немаме статија за нова година и таман реков :) ај ако не заедно да ја прајме, да се поделиме, шо викаш? (да ја преведваме од англиски мислев, ама нечини баш... ) ај ако не ќе земам јас од германски грчки ќе преведвам... си за? до крајо на неделата да ја завршиме.

има и една општа само en:New Year, то да го прајме?

guitardemon666 муабет guitardemon666 23:49, 24 декември 2006 (UTC)

[уреди] Слика:Kale.jpg

Бояне здрасти! Абе преписах статията за Скопското кале в нашата уикипедия [9] и ми се ще да ползвам първата снимка. Да ама не си посочил нито лиценз, нито източник, а без тия данни ще я изтрият. Би ли ми помогнал с инфо отностно снимката. Поздрави! --Пламен Цветков

Бояне пак съм аз... Написах статия за Самуиловата крепост в Охрид, тъй като имаше такава само за Самуиловата крепост в Петрич. Харесах си твоя снимка на крепостта с македонското знаме на кулите. Сложи лиценз и на тая снимка, за да мога да я изпозлвам. И въобще почнете политика на лицензиране на снимките, в противен случай те са неизпозлвами не само в bg-та уикипедия, но и в английската... Мисля, че в това отношение mk-та уикипедия изостава и то доста. Сърдечни поздрави! --Пако

[уреди] Солунски села

Ќе ги направам со македонски имиња во најскоро време. Фала што се обрати до мене! - Македонец 22:17, 6 јануари 2007 (UTC)

Еве од денес ќе почнам, а инаку да ти искажам едно големо благодарам за тоа што му го напиша на Бугаринот! Така е брате! Нема повеќе ниту еден Македонец да отстапи! Доста отстапувавме! Поздрав - Македонец 12:03, 7 јануари 2007 (UTC)

[уреди] Што е најдобро?

Дали да пишувам кратки статии за да има поголем број т.е., 8700 па евентуално 9000, или да се сконцентрисам за подолг поопширен вид на статија во кој случај горе споменатиот број нема брзо да расти. Совет молам.--Johan1298 06:43, 16 јануари 2007 (UTC)

[уреди] Тројанова врата

Бояне здрасти! Абе адаптирах статията за Троянови врата в македонската уикипедия. Моля ти се би ли й хвърлил едно око. Съмнявам се, че в македонския се казва проход ;), а може да има и други некоректни думи. Може да се наложи и допълнитена македонизация :))))))). Айде и предварително ти благодаря. Поздрави! --Пакко

[уреди] Корисник:GrekoMakedonski и Корисник:Mafiozo

Здраво Бојан, Би сакал да го слушнам твоето мислење на разговорот за главната страница за овие двајца уредници. Boyan 12:59, 3 февруари 2007 (UTC)

[уреди] Чување на корисничка страна

Здраво, ќе може ли да го чуваш страната: Корисник:Puntori и страната Разговор со корисник:Puntori. Ти благодарам. (Puntori 14:36, 13 февруари 2007 (UTC))

[уреди] Прашање

Каде е најдобро да се запознаам со правилата за поставување на слики, тоа ми претставува најголем проблем при поставувањето на нови статии. Ако можеш да ме насочиш, или некој друг кој би ме насочил. --ДАБ 02:49, 18 февруари 2007 (UTC)

[уреди] ГОЛЕМО, ОГРОМНО ИЗВИНУВАЊЕ

Овде Виктор Јованоски, еден од поновите уредувачи на Википедија.

Сакам да ти се извинам за една ненамерно направена грешка:

Сакајќи да ја уредам сопствената корисничка страница и не можејќи да најдам шаблон за да ги уредам јазиците кои ги познавам и во обид да ископирам дел од податоците од твојата корисничка страна, по грешка ја избришав целата. Отидов во историја и успеав да ја вратам, но мислам дека фалат неколку реда.

Затоа, со должна почит кон твојата работа на Википедија која сакам и морам да ја истакнам како една од причините што и јас почнав да пишувам, понизно те замолувам да ми простиш за грешката.

--Виктор Јованоски 14:29, 25 февруари 2007 (UTC)

[уреди] ПРАШАЊЕ

Прочитав за можностите на администраторите и добро што имате опција за враќање или ако добро се сеќавам roll back, зашто без разлика на тоа дали за тебе има или нема емоционална или било каква друга вредност твојата корисничка страница, мене немаше да ми биде сеедно ако ти повторно требаше да ги внесуваш податоците.

Како и да е, тука сум за да прашам нешто што не го забележував досега а што сепак морам да го прашам зашто особено мразам пропусти (какви и да се). Значи, кога правам нова статија и кога ги правам врските кон другите јазици, треба ли да внесам врска од статиите на другите јазици кон македонската Википедија или тоа се прави автоматски со тек на време. Зашто правев неколку статии за луминисценција и забележав дека сѐ уште не се појавил линк кон македонската статија од, да речеме, англиската, полската или италијанската. Направив линк од англиската, но дали треба да го правам тоа и за секоја друга? --Виктор Јованоски 11:48, 2 март 2007 (UTC)

[уреди] Лиценца

слика:Audrey_Hepburn_2.jpg

Оваа слика ја преземав од хрватската википедија и поради тоа претпоставувам дека истата не е лиценцирана или е искористена според фер употреба. Сепак, кога ја подигав датотеката (зашто на Wikipedia Commons ја нема) не знаев точно која лиценца да ја изберам, па избрав не знам. Па, ако можеш да ми објасниш што треба да изберам како лиценца во случај ако сликата ја има на некоја друга википедија за да знам и за овој и за наредните пати. Всушност, да ми кажеш и дали воопшто смеам да користам вакви слики што ги има само на википедија на одреден јазик, но не и на Wikipedia Commons.

И патем, да не заборавам, може ли да ми објасниш (ако не е долго) како се изработува шаблон (или барем да ме упатиш на некоја специјална страна што го објаснува ова). Се обидував да најдам шаблон - инфокутија за актер/ка, но немаше никаде и го искористив шаблонот за биографија при правење на статијата за Одри Хепберн. Сепак, мислам дека многу подобро би изгледал оригиналниот шаблон.

Однапред благодарам.--Виктор Јованоски 10:02, 11 март 2007 (UTC)

[уреди] Шаблон

Најпрво благодарам за инструкциите околу лиценцата. Ја сменив кај сликата и мислам дека сега би требало да биде добро.

Но, уште нешто за шаблонот. Јас пробав да ја копирам од англиската википедија инфокутијата и да ја средам на македонски, но на страницата ми се појавува ваква врска шаблон:Infobox actor. Треба да го средам шаблонот на посебна страница или треба да променам нешто откако ќе го копирам англискиот шаблон во статијата што ја изработувам?--Виктор Јованоски 11:19, 11 март 2007 (UTC)

Благодарам за инструкциите, но шаблонов ми изгледа прилично сложен и сега за сега не можам да се снајдам; затоа ќе го оставам шаблонот со биографија, а некој од наредниве денови - откако ќе го завршам текстуалниот дел од статијава - повторно ќе те прашам за понатамошни инструкции. Извини што те вознемирувам вака постојано, но доста работи треба да научам. --Виктор Јованоски 12:34, 11 март 2007 (UTC)

[уреди] Копче во алатникот

{{Катпов}} немаше параметри, така? Го додадов во алатникот, мислам дека се е во ред. --Милош 12:43, 11 март 2007 (UTC)

[уреди] Царство Бугарија

Бояне, айде моля те като имаш време погледни статията и направи необходимите граматически поправки. Благодаря ти предварително! --Пакко

[уреди] Wikisource - The Free Library

Hi, and thanks for your attention to the mk: translation on the "Wikisource" page.

A question: Is what you put there a translation of "The Free Library" or something else? What appears on the Wikipedia Main Page need not be the same as "The Free Library" (though it too could be changed to that).

Thanks again for helping to make the "Wikisource" page complete.

Thanks again. Nearly all the descriptions in other langauges I saw were direct translations of "The Free Library". We could have easily followed suit, but instead, we chose Библиотека на слободни дела ("A Library of free works") to express the exact nature of the project. All best. --Б. Јанкулоскиразговор 21:27, 26 март 2007 (UTC)

[уреди] Дали сте знаеле...

Прво да напоменам дека, според мене, оваа рубрика ни е малку запоставена. Затоа, сакам да ти поставам неколку прашања за и околу неа:

1) Дали има Wikipedia испланирано колку време треба да стојат новите информации на главната страница? Дали е како и статијата на седмицата - по една недела, или стојат по еден месец или можеби и подолго? Зашто како што можев да забележам, до пред некој ден, веќе неколку месеци, постојано стоеја истите информации.

2) Дали информациите коишто се ставаат во рубриката мора прво и да се понудат на страницата за разговор?

3) Дали информациите мора да бидат извадени од некоја од поновите статии на Wikipedia (како што е на англиската) или може да се понудат било какви (вистинити) информации кои се, пред сѐ, интересни? Односно, дали смее Wikipedia да искористи вакви информации од, да речеме, www.didyouknow.cd?

4) Дали смее некој обичен член или посетник на Wikipedia да ги менува податоците сам, без пред тоа да ги предложи истите?

5) Ако смее, дали тој некој може да бидам јас?

--Виктор Јованоски 13:24, 2 април 2007 (UTC)

[уреди] Вандализирањето на Елемаг (и останатите бугарски пропагандисти)

Веќе од поодамна корисникот Елемаг пропагира и изменува одредени содржини на македонската верзија на Википедија со што брише одредени нешта и го презентира бугарското пропагандистичко гледиште. Иако веќе избришано поради пропагандни причини, тој повторно ја креира страната Бугарски владетели ширејќи бугаристичка пропаганда и непочитувајќи ги ставовите на администраторите и македонското гледиште воопшто. Но, она што е најмногу ме засега е тоа што се дрзнал и извршил класично вандализирање врз мојата лична страница, нешто што мислам дека не е дозволено. И за да го зацврсти своето пропагандистичко дејствување во својата лична страница си вметнал текст потпишувајќи го од мое име. Ве молам да спроведете мерки против него. Поздрав! --Amacos 16:27, 3 април 2007 (UTC)

[уреди] Транскрипција

Мислам дека имам прочитано во разговорот на некоја статија, но не се сеќавам многу јасно: дали треба, при преведување на некоја статија за музичка група, да речеме Pink Floyd или Traveling Wilburys, да се преведе името или треба да се остави онака како што е и во оригинал, дури и без да се употреби македонска поддршка? Речиси да сум сигурен дека не треба да се сменува ништо, но само сакам да се уверам.

И кога сме веќе тука: ако преведувам статија за некоја серија, дали треба да го преведам нејзиното име? Зашто, да речеме, многу е пологично да стои Пријатели отколку Friends, но исто така многу подобро изгледа Seinfeld отколку Зајнфелд.

Поздрав, --Виктор Јованоски 17:15, 3 април 2007 (UTC)

[уреди] Во врска со Гранд Слам

Можеби е подобро ова да го напишам на страницата за разговор кај статијата за Марија Шарапова, но лично, многу ретко ја читам страницата за разговор, па поаѓајќи од лично искуство, мислам дека е многу попаметно тука да те прашам.

Бидејќи видов дека си го поправил Гренд Слем во Гранд Слем, само да се информирам дали да го променам Гренд Слем секаде во статијата и да го направам Гранд Слем, зашто на доста места (вклучувајќи го и шаблонот, со кој патем се снајдов - благодарам на интрукциите) го имам спомнато, или пак да ја вратам твојата измена, зашто, според мое мислење треба англиското Grand Slam да стане Гренд Слем.

--Виктор Јованоски 17:54, 9 април 2007 (UTC)


[уреди] Дали сте знаеле

Повторно на оваа тема: го предложив на Википедија Порталот, почекав неколку недели и сѐ уште нема никаков одговор. Твој предлог: што да се прави? Да се обидам сам да ги менувам податоците по принцип секоја недела - пет нови информации и нова слика (секако земени од некоја стаија од Wikipedia), па да видиме како ќе функционира или имаш некоја друга идеја? --Виктор Јованоски 21:29, 16 април 2007 (UTC)


[уреди] Избрана статија

Мора навреме да се менува избраната статија.

Јас, како што веќе реков, рубриката Дали сте знаеле ја земав под своја одговорност и сега, секој четврток (без некоја особена причина четврток, туку само затоа што прв пат почнав да ја уредувам рубриката во четврток, а сакам да си го оддржам редот) има пет нови информации на главната страница и промена на сликата во самата рубрика.

Сепак, главната страница не е она што треба да биде, зашто една статија таму останува избрана многу долго време. Се обидов да ја сменам статијата, но, иако статијата Одри Хепберн веќе ја поставив како моментално избрана статија и иако веќе го доби шаблонот што треба да го има, не успеав да ја ставам на главна страница, затоа што шаблонот е очигледно заштитен. Затоа, сакам да реагирам - ти или некој друг администратор да ја сфати сериозно задачата секој понеделник да ја менува избраната статија.

И уште нешто: имаш ли некаква идеја што друго да се стави на главна место актуелностите зашто тие и онака се веќе застарени, а постојано остануваат непроменети?

--Виктор Јованоски 13:21, 3 мај 2007 (UTC)

[уреди] Статија Историја на македонската цивилизација

Историја на македонската цивилизација ???!!!!???--brest 16:01, 10 мај 2007 (UTC)

[уреди] François Couperin

Hello, I saw that Les Barricades Mystérieuses are uploaded on the mk:Wikipedia. Could you upload it on Commons ? Thank you, best regards Gérard (fr:Wiki) 22 mai 2007 à 20:53 (CEST)

[уреди] Тесарус

На главната страница, кај останати проекти, врската кон Викиречникот е објаснета како врска кон речник и тесарус. Но зборот тесарус, парадоксално, мислам дека не постои во речникот на македонски зборови. Всушност, ако напишеш на интернет тесарус ќе те поврзе со само шест врски и сите со линкови кон македонската википедија. Од друга страна тезаурус дава врска кон 287 000 страници. Сепак, мислам дека ни ова не е соодветниот збор. Ако ме прашаш мене, би требало тесарус да стане лексикон. Во секој случај, ако можеш, промени го тесарус и тоа со кој збор мислиш дека е подобро. Поздрав, --Виктор Јованоски 10:05, 24 мај 2007 (UTC).

Има разлика помеѓу речник, тезаурус, глосар, вокабулар, лексикон. Лексикон е многу близу до речник, така да мислам дека ако се брише тезаурус тогаш подобро да не се заменува со лексикон. Треба да се погледне дефиницијата на овие поими (пример во англиската википедија). За жал во нашава википедија нема статии за овие зборови, кои се од суштинско значење за темава за која расправаме. Со оглед на тоа што нашиот речник е најповеќе листа на зборови со кратки објаснување, мислам дека во моментов му одговара само насловот речник. Можеби во иднина кога ќе се надополни со содржини во смисла на терминот тезаурус тогаш во неговиот наслов ќе го додадеме и овој термин. Значи јас велам дека треба да стои само речник а не речник и лексикон.--brest 10:54, 24 мај 2007 (UTC)

[уреди] Информации

Значи, две прашања:

1. За што служат следниве команди кои никогаш ги немам употребено: {{МФА|}} · {{Катпов}} · <!---->  ?

2. Ако вметнам на крајот од некоја статија врска кон непостоечка категорија, дали ќе се создаде таа категорија со тек на време или треба сам да ја создадам? --Виктор Јованоски 12:33, 27 мај 2007 (UTC)

Благодарам на информација. --Виктор Јованоски 12:55, 27 мај 2007 (UTC)

[уреди] Повторно јас

Околу шаблонот:Дали сте знаеле: сакав да ја ставам следнава слика - StBasile_SpasskayaTower_Red_Square_Moscow.hires.jpg, зашто првата информација се однесува на Москва, но, без разлика колку и да ја смалам, во нејзино присуство, целиот шаблон се деформира. Си мислев дека е поради сликата, но не: пробав да го ставам Силвио Берлускони, и тоа точно оваа слика - SilvioB.jpg, но и со нејзе се повторува истата приказна. На крајот ја ставив Бети Дејвис и сега се е во ред.

Немам апсолутна никаква идеја што може да биде проблемот, а навистина ме интересира. Па, ако можеш, пробај да ставиш една од двете слики што ти ги напишав, види како изгледа шаблонот и кажи ми кој е конечниот резултат. Патем, ако успееш да ја ставиш првата, остави ја нека стои во шаблонот. --Виктор Јованоски 17:18, 31 мај 2007 (UTC)

[уреди] Сегашно време

Не съм сигурен, обаче мисля, че имаш грешка в статията си за сегашно време, ако глаголът "отвори", завършва на "и" (както и "говори"), не би ли трябвало да се спряга така: отворам, отвориш, отвори, отвориме, отворите, отворат? А ти си го писал: отворам, отвораш, отвора и т. н. И ако се спряга по моя начин, който е същият като на глагола "говори", какъв е смисълът от два еднакви примера? Arath 11:46, 9 јуни 2007 (UTC)


[уреди] Здраво!

Еве и од мене едно топло добредојде! Претпоставувам дека си нов корисник на македонската Википедија. За прв пат те приметив на гласањето за Администратор. Благодарам што гласаше за мене. Тоа многу го ценам :-) Би сакал да те запрашам кои се твоите главни тематики и на која тема главно пишуваш. Со разбирање српски немам проблем, заради тоа што го зборувам како мајчин јазик, со тоа што сметам дека овде не би било соодветно да почнам да се допишувам на тој јазик, но член сум на српската Википедија и таму имам разни придонеси и разговарам со корисниците исклучиво на српски. Поздрав.--Б. Јанкулоски 08:10, 5 Април 2006 (UTC)

Овој разговор беше креиран како статија, статијата ќе ја избришам.--brest 14:24, 12 јуни 2007 (UTC)

[уреди] Предог за измена на Главната страница

Те повикувам да го дадеш твоето мислење во поглед предлогот за измена на Главната страница--brest 09:34, 16 јуни 2007 (UTC)

[уреди] Auckland Grammar School

Good Evening Bjankuloski06!

Could you please write a stub http://mk.wikipedia.org/wiki/Auckland_Grammar_School - just a few sentences based on http://en.wikipedia.org/wiki/Auckland_Grammar_School? Only 2-5 sentences enough. Please. --Per Angusta 10:19, 17 јуни 2007 (UTC)

[уреди] Озимандиас

Навистина ми причинува задоволство што ти се допаѓа мојот препев на Озимандиас и искрено се надевам дека нашите примери ќе мотивираат и други корисници да ја продолжат преведувачката дејност - на или надвор од Википедија. Зашто, нашата земја има малку квалитетни препејувачи, уште помалку квалитетни препеви и сосема малку квалитетно препеани поетски дела или збирки. Кога во прашање е англиската литература, дури и зборот малку ми изгледа како комплимент. Но, да не бидам многу суров - она што сакам да ти го кажам е тоа што песни од типот на Озимандиас и Поемата на древниот морнар, дела кои се наоѓаат во самиот врв на светската Поезија и чијашто вредност надминува веќе два века критички осврти и разгледи, на македонскиот читател не му се достапни на неговиот сопствен јазик. Трагично! Но, да цитирам еден од најголемите Поети на Новата Епоха - Боб Дилан - The Times They Are A-Changin'...

Во врска со Озимандиас - ми требаа, сѐ на сѐ, два-три часа. Не се сеќавам сосема точно, зашто ја препејував пред една-две години. Но препевот никогаш не ми претставува проблем. Напротив, тоа го сметам за едно од врвните задоволства во мојот живот.

Уште еднаш благодарам на честитките, --Виктор Јованоски 18:26, 18 јуни 2007 (UTC)


[уреди] Боја во шаблоните на порталите

Средувајќи го Портал:Македонија некако ги ископирав шаблоните од англиската вики, а бојата ја променив во црвена со жолти букви. Но по сѐ изгледа дека нешто таму не одговара, бидејќи сега истата боја на ленти и букви се наметнува кај секој портал, без можност да се прилагодува бојата и изгледот. Ова мора да се реши, но барам некој кој знае тоа да го направи. Јас лично пробав, но не успеав ништо. Апелирам ова да се стори што побргу, секој портал мора да има свој сопствен изглед. --Б. Јанкулоскиразговор 05:58, 21 јуни 2007 (UTC)

Мислам дека открив во што е проблемот. Имено во http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Template, објаснето е како се повикуваат шаблоните. При што нешто од типот {{/box-header}}, би требало да значи релативно именување на трансклудирани страници, т.е. ако во порталот, Република Македонија, имаме кодирано {{/box-header}}, тоа се парсира како Портал:Република Македонија/box-header. Грешката е во тоа што ти на времето имаш креирано шаблон кој се вика /box-header, како прво а како второ најверојатно (по моја претпоставка) некаде во mediawiki софтверот исклучено е трансклудирањето, бидејќи правев некои експерименти ама безуспешни. Значи решението би било. Прво да се активира трансклудирањето, второ секаде каде што се користи шаблонот box-header да се креираат соодветни трансклудирачки страници и трето да се избрише шаблонот да не прави проблеми во иднина.--brest 18:55, 16 јули 2007 (UTC)
Static Wikipedia 2008 (March - no images)

aa - ab - als - am - an - ang - ar - arc - as - bar - bat_smg - bi - bug - bxr - cho - co - cr - csb - cv - cy - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - jbo - jv - ka - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nn - -

Static Wikipedia 2007 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -
https://www.classicistranieri.it - https://www.ebooksgratis.com - https://www.gutenbergaustralia.com - https://www.englishwikipedia.com - https://www.wikipediazim.com - https://www.wikisourcezim.com - https://www.projectgutenberg.net - https://www.projectgutenberg.es - https://www.radioascolto.com - https://www.debitoformativo.it - https://www.wikipediaforschools.org - https://www.projectgutenbergzim.com