Web - Amazon

We provide Linux to the World

ON AMAZON:


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Разговор:Главна страница - Википедија

Разговор:Главна страница

Од Википедија, слободна енциклопедија

Содржина

[уреди] Аџара или Аџарија

Кога ја правев страницата Административната поделба на Грузија, се сретнав со проблемот на името на една „република„. Дали некој можеби знае како би било правилно ма македонски.Колку што видов на интернет, барем кај нашите медиуми некаде е Аџара, а некаде Аџарија. Raso mk 15:40 12 fev 2008 UTC

[уреди] 15.000

Ај нека ни е со среќа. Направивме 15.000. Следната година нека бидат 150.000 raso mk 17:29, 10 fevruari 2008 (UTC)

Нека е со среќа ама да не остане на оваа бројка нека се множат па бугарите и србите да се позади далеку зад нас. Се најдобро MacedonianBoy 23:37, 10.02.2008

[уреди] Нова содржина

Здраво на сите. Јас би сакал да предложам нешто за размислување. Мислам дека Македонската вики е веќе зрела на главната страница да има секција „вести“. Сметам дека ова е лесно за одржување, а е ќе придонесе да се интензивира популарноста на википедија помеѓу популацијата. Вакви секции имаат речиси сите локални верзии на вики на балканот кои и по број на статии не ни се многу далеку. Во секој случај мислам дека актуелности се далеку поинтересни за посетителите отколку избрана фотографија на пример. Се надевам ќе наидам на истомисленици помеѓу корисницните. Поздрав LBakraceski 15:21, 12 јануари 2008 (UTC)

Предлогот е во ред. Но прашањето е, дали е одржлив? Јас би упатил прво да се стартува mk.wikinews.org (види http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikinews/Start_a_new_edition) доколку има критична маса на заинтересирани за тоа. Секако дека на овој начин ќе се придонесе за зголемување на популарноста на википедија. Воведувањето на секција вести на главната страница на википедија тогаш нема да биде никаков проблем. Покрај зголемувањето на популарноста на википедија би требало да се има во предвид и факторот на збогатување на македонскиот медиумски простор со уште еден извор на информации, но како што реков тоа би било одлично доколку има критична маса на уредувачи кои би го понеле товарот на одржување на тој проект.--brest 15:49, 12 јануари 2008 (UTC)
Јас еве волонтирам да бидам еден од нив, и онака дневно заради работата морам да сум информиран во минута што се случува во медискиот простор во Македонија и во светот. Некој друг? Поздрав LBakraceski 15:55, 12 јануари 2008 (UTC)

Доста време сум отсутен од Википедија (т.е. само повремено ја посетувам) така што не можам да бидам многу сигурен дека дискусијава има некоја предигра. Како и да е, мое мислење е дека, иако е прекрасна, е доста тешко остварлива идеја: пред сѐ - треба безмалку секојдневно да се посетува Википедија. Но ако има заинтересираност - не само што е убаво, туку и ќе мора да се востанови таква практика: избраниот портал и избраната мултимедијална содржина - барем јас мислам така - ќе мора да ги отфрлиме, зашто ниту едното ниту другото можеме редовно да го ажурираме. А би било добро да имаме замена за нив: тешко дека постои нешто подобро од вести. Во врска со идејата на Брест да се стартува mk.wikinews.org - речиси и да сум убеден дека е преголем зафат: не верувам дека има доволно заинтересирани за една таква опција, зашто таа повлекува и низа обврски од технички карактер.

Кога сме веќе кај техничкиот аспект на Википедија... Мислам дека за недела-две ќе се вратам поактивно па предлагам до тогаш да се размисли за една моја идеја: еден месец да го намалиме пишувањето на статии и да отвориме проект за техничко уредување на Википедија. Тоа би значело: преведување на инфокутии, средување на шаблони за земји и знамиња, создавање на категории, бришење на непостоечките, средување на ќорсокак страниците, двојните пренасочувања и слично. Дури и би можеле на главна страница да поставиме шаблон преку кој би ги информирале сите заинтересирани за работатата. Инаку Александар веќе почна да работи на ова, но не сум сосема сигурен до каде е.

Како додаток на ова - прочитав на некоја Википедија (мислам дека беше српската) за постоење на некој сличен тип на проект: мислам дека се предложувала една тема (биографија на важна личност, наука, уметност итн.) и дека една недела стоела како тема за соработка и сите заинтересирани биле повикувани да пишуваат само за таа содржина. Така се создаваат прилично добри статии. Нормално за важни теми. Двојна добивка: помалку заборавени важни личности и теми, повеќе добри статии! --Виктор Јованоски 22:43, 13 јануари 2008 (UTC)

И јас мислам дека со вести би се здобиле со поголема популарност, а и бројот на актуелни статии би се зголемил. се пријавувам за еден од уредувачите. Би требало да изгледа нешто како англиската верзија, нели?--Crnorizec 01:09, 27 февруари 2008 (UTC)
Ве подржувам сите вас. Како за почеток може да почнете со развивање на она што сте го намислиле во форма на некој портал за новости/вести. Ако оди се како што треба веднаш ќе го префрлиме на главната страница. --brest 06:53, 27 февруари 2008 (UTC)
BTW, нешто слично јас имам започнато на Портал:Политика, погледнете и видите дали може тоа да се надгради.--brest 21:30, 1 март 2008 (UTC)
Значи, нешто работев на ова: Прво мислам дека е претенциозно да направиме рубрика „Вести“, и затоа е побезбедно да почнеме со „Актуелности“. Идејата ми е да додаваме одозгора во листата интересни вести како што доаѓаат, да одбегнуваме дневна политика од типот „шо ручал тој-и-тој“, и да го одржуваме бројот на наслови на 5-6. Направив таков шаблон и таква страница. Е сега, Брест, треба тие малце да се заштитат, и страницата и шаблонот и сликата, а потоа и да се поврзат некаде на главната страница.
Прво да се започне на некое друго место, некој портал и сл., па после ќе одиме на главна страница.--brest 06:30, 10 март 2008 (UTC)
Има ли некој предлог на кој портал? --Crnorizec 10:32, 10 март 2008 (UTC)
Може да се земе en:Portal:Current events како урнек--brest 11:08, 10 март 2008 (UTC)

[уреди] Лого за википедија за 15.000 стории

Здраво, вака бидејќи колку што видов се приближуваме кон бројката од 15.000 статии, направив мал редизајн на логото, кое мислам дека би можеле да го употребиме кога ќе дојдеме до бројката од 15.000 статии која мислам дека ќе биде набрзо. Ако се согласувате еве го логото, ставете го. Поздрав LBakraceski 02:22, 7 февруари 2008 (UTC)

Се согласувам. --brest 21:49, 9 февруари 2008 (UTC)

Odlična idea- Корисник: MacedonianBoy

И јас мислам исто --Виктор Јованоски 22:19, 9 февруари 2008 (UTC)

Можеби е исто така добра идеја, да пратиме еден press release до медиумите во Македонија, штом стасаме до бројката, добро ќе дојде малку популаризација, башка мислам дека и блогерите можат да помогнат тука :) Поздрав LBakraceski 00:15, 10 февруари 2008 (UTC)
Да секако, само треба да се среди соопштението кое би се пуштило. Овде е соопштението кое беше пуштено по повод 10.000 - та статија, кое може да послужи како пример.--brest 09:10, 10 февруари 2008 (UTC)
Bi bilo dobro da se pušti za da se napravat što poveḱe stati na makedonski zošto sepak najmalku statii imame nie na Balkanot od site jazici....MacedonianBoy 10:52, 10.02.2008

Променето е логото. Кажете до кога да стои?--brest 22:34, 10 февруари 2008 (UTC)

Па претпоставувам дека на 16000 статии би можело да се врати на старото, па после (здравје) на 20000 може некој пак ќе смисли нешто пригодно... --Crnorizec 10:38, 7 март 2008 (UTC)

[уреди] Bot command translations

Hi. Could anybody translate me these interwiki bot commands to Makedonian (they will be displayed in all interwiki bot summaries instead Serbian)?

  • Бот - Бот
  • Додаје - Додава
  • Брише - Брише
  • Мења - Менува

Thank you. lt:User:Hugo.arg 09:10, 16 февруари 2008 (UTC)

[уреди] Викиречник

Здраво луѓе,

работев деновиве на Викиречникот. Направив понуда за главна страна и шаблон статија. Во меѓувреме се учам да направам шаблон во ХТМЛ и ПХП за внесување на зборови и автоматско правење на Викиречник статии. Секоја помош е добредојдена, мислења посебно. Како ви се допаѓа новата главна страна и шаблонот? Што би требало да се додаде или одземе? Повелете со коментари во разговорите на Викиречникот.

Поздрав. (Toci 00:00, 27 февруари 2008 (UTC))


[уреди] Macedonia naming dispute

Извинете што ја употребувам оваа страница за ова, ама мислам дека најмногу ја гледате: ставив НПОВ таг на оваа страница и ги поканувам тие што имаат време и желба да се занимаваат со тоа, да повелат со свои придонеси во статијата. Бидејќи ова прашање е сега актуелизирано, многу корисници на Wikipedia ќе ја погледаат статијата. Поздрав, --Crnorizec 23:21, 7 март 2008 (UTC)

[уреди] Густав Кирхоф

Иако постои статија за Густав Кирхоф, не се линкува со „родени“ на 12 март 1824 од главната страница, бидејќи таму е погрешно внесен како „Кирхов“, само не знам како да пристапам до тоа „родени“ бидејќи повикува нешто комплицирано... --Crnorizec 01:00, 12 март 2008 (UTC)

се наоѓа во страница 12 март (родени), ова го пишуваш во полето пребарај од лево. Или пак доколку во моментот тој датум е на главната страница, (во случајов е) тогаш покрај текстот родени, двоточките се подвлечени, тоа е линк кој директно води кон статијата 12 март (родени), која после може да се уредува. --brest 01:05, 12 март 2008 (UTC)
Исто и за Мустафа Кемал Ататурк (родени) има статија, само се вика Кемал Ататурк --Crnorizec 03:37, 12 март 2008 (UTC)
Брест, исто и за Марко Аурелиј кој во „починале“ стои како Аврелиј. --Crnorizec 02:45, 17 март 2008 (UTC)

[уреди] Glavnata strana

Dali nekoj saka ili može da ja smeni sekcijata Dali ste znaele.. ili da počnem da menuvam jas. Pozdrav --MacedonianBoy 15:22, 26 март 2008 (UTC)

Би било убаво, ако веќе ја менувате секцијата, да го примените принципот на ен.вики: „From Wikipedia's newest articles“, за да се промовираат поновите статии. --Crnorizec 22:43, 26 март 2008 (UTC)

[уреди] Избрана слика на Главната страница

Нели беа тоа мечките избрана слика пред не долго време? Дали некој води евиденција кои слики и кога веќе биле на главната страна ?--Crnorizec 22:21, 31 март 2008 (UTC)

Ако нема предлог за избрана слика/статија тогаш доколку некој од администраторите авторитативно не постави некоја друга за избрана автоматски се зема една од веќе избраните, да не стои празен простор таму.--brest 07:32, 1 април 2008 (UTC)
Бидејќи следната недела е годишнина од основањето на Рим (традиционално), предлагам да ставиме некоја слика од Рим, или оваа десно долу:
. Кај се предлагаат избрани слики?--Crnorizec 09:13, 15 април 2008 (UTC)
Предложи во Разговор:Главна страница / избрана слика / 2008, слично како избрана статија. Би те замолил тоа да го направиш за да почнеме да избираме слики на еден стандардизиран начин.--brest 08:26, 16 април 2008 (UTC)

Направив нешто слично на избрана статија, види ако сакаш да додаваш нешто. --Crnorizec 09:36, 17 април 2008 (UTC)


[уреди] Христос воскресе

Бидејќи незнам каде да честитам, ќе ја искористам оваа страна и на сите уредувачи и администратори им го честитам најголемиот христијански празник Велигден! Христос воскресна!!! --Raso mk 18:08, 27 април 2008 (UTC)

Navistina voskrese! poz
Навистина Воскресе!!! поздрав!!! --SmartM&M 15:30, 29 април 2008 (UTC)

Makedonska pravoslavna crkva vam je sa malim m. Nenaad

[уреди] fbd

Фармација базирана на докази Денес, станува се позначајно собирањето и евалуирањето на убедувањата за користноста на квалитетот на услуги што еден фармацевт може да ги пружи. Ваквата евиденција е витална на национално ниво како општествена потреба во убедувањето на Владата за улогата и вредноста на фармацевтите.Фармацевтската пракса треба да се темели на докази што би претставувало подршка на опсегот на се поголемите услуги што ги даваат фармацевтите.Потребно е да се насочиме на клучните области во градењето на иднината, како би се движеле во права насока, односно фармацевтската наука треба да се насочи и во примарната здравствена заштита. Научната фармацевтска пракса е релативно нова дисциплина. Таа е дефинирана од 1997 како : Науката која се обидува да ја објасни фармацијата и начинот на кој се применува, односно практицира во согласност со обезбедување на фармацевтско знаење и вештини се користи за постигнување најдобри ефекти во разрешувањето на проблемите на здравствените услуги за потребите на населението и ги подржува целите на фармацевтската пракса. Денес, истражувањата во здравствените услуги и фармацевтската пракса се многу проширени и развиени како нови дисциплини кои доведуваат до промени во националните здравствени системи, информираат за новата пракса и обезбедуваат информации за цената на ефикасност и ефективност на различно здравствено ниво. Како значаен дел на фармацијата базирана на докази е праксата базирана на докази. Cochrane Collaboration е светски раширена мултидисциплинарна мрежа на индивидуи кои се вклучени во здравствената грижа базирана на докази. Едно од најзначајните достигнувања на Cochrane Collaboration е зголемената грижа за неопходни критични пристапи во методологијата на прикажани резултати од различни истражувања во биомедицината и праксата. За брзо идентификување на правите видови на испитувања постојат високи стандарди на пресудување на добиените резултати и е строго дефинирана нивната евиденција. Тоа се : Ниво 1. Рандомизирани контролирани испитувања Ниво 2. Поединечно контролиранио испитувања Ниво 3. Контрола пред и после истражувањата Ниво 4. Обсервациони податоци. Со секој тип на метода, постои проверка на листата со цел да се обезбеди целосна вистинитост на барањата за применетата методологија. Дополнително квалитативните истражувачки методи може да помогнат во премостувањето на разликите помеѓу научната пракса и клиничката пракса. Квалитативните докази овозможуваат стриктни режими на секојдневната пракса, што ќе ни помогне во разбирањето на бариерите за користење на медицина базирана на докази и нејзините ограничувања. Методи за истражување на здравствените услуги • Анкетен прашалник • Телефонско интервју • Проспективни студии • Експериментални истражувања • Истражувања на терен • Отворено интервју Кога станува збор за методите за истражување на здравствените услуги, важни параметри, кои треба да се опфатат се:  Евидентирање на интервјуата  Тајноста на интервјуто  Фокусни групи Аспекти на здравстена економија Зголемената улога на фармацевтите во обезбедувањето со лекови на населението претставува важен дел на здравствената економија. Централно место во здравствената економија имаат концептите на ²недостаток², ²избор² и ²цени според можностите². Изворите се ²недоволни² и секој пат кога ќе ²избереме² да ги користиме на еден начин принудени сме да ја искористиме ²можноста² да ги користиме на други начини. Според тоа влијанието од овие три фактори се состои во донесувањето на одлуки како најефикасно користење на здравствените ресурси. Методите на здравствената економија овозможуваат идентификување, мерење и вреднување на трошоците и корисноста од алтернативните системи за обезбедување на лекови. Економијата е инструмент кој помага во правилната локација на недоволните ресурси во обезбедување на здравствената заштита на населението.

Static Wikipedia 2008 (March - no images)

aa - ab - als - am - an - ang - ar - arc - as - bar - bat_smg - bi - bug - bxr - cho - co - cr - csb - cv - cy - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - jbo - jv - ka - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nn - -

Static Wikipedia 2007 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -
https://www.classicistranieri.it - https://www.ebooksgratis.com - https://www.gutenbergaustralia.com - https://www.englishwikipedia.com - https://www.wikipediazim.com - https://www.wikisourcezim.com - https://www.projectgutenberg.net - https://www.projectgutenberg.es - https://www.radioascolto.com - https://www.debitoformativo.it - https://www.wikipediaforschools.org - https://www.projectgutenbergzim.com