Web - Amazon

We provide Linux to the World

ON AMAZON:


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Fudbal - Wikipedia, slobodna enciklopedija - Википедија, слободна енcиклопедија

Fudbal

From Wikipedia

Dimenzije nogometnog terena
Dimenzije nogometnog terena

Fudbal ili nogomet je ekipni sport sa loptom. Cilj je postići gol, to jest ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i deset igrača. Postoje razne postavke igrača na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da četiri igrača igraju u odbrani, četiri na sredini i dva u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

Nogomet je danas najpopularniji sport na svijetu a igra se na svim kontinentima. Svjetsko prvenstvo u nogometu je poslije Olimpijskih igara najgledanije takmičenje na Svijetu.


Sadržaj/Садржај

[uredi - уреди] Priroda nogometne igre

Glavni članak: nogometne formacije i nogometne pozicije.

Image:Vratar.jpg
Vratar se bacio u pokušaju zaustavljanja lopte da uđe u gol.

Nogomet se igra po propisima koji se nazivaju Nogometna pravila. Igra se odvija manevriranjem loptom, a dvije momčadi od po 11 igrača se trude ubaciti loptu u protivnički gol. Momčad koja zabije više pogodaka na kraju utakmice je pobjednik, a ako obje momčadi imaju jednak broj postignutih pogodaka (ili nijedna), utakmica je neodlučena (remi).

Primarno pravilo je da nijedan igrač osim vratara ne smije namjerno dotaknuti loptu rukom ili dlanom (rame je dozvoljeno). No, igrači moraju izvesti aut upravo rukom, bolje rečeno objema rukama, jer izvođenje auta jednom rukom znači automatsku dodjelu lopte protivničkoj momčadi. Iako se igrači najviše koriste nogom za manevriranje loptom, dozvoljeno je manevriranje bilo kojim dijelom tijela osim ruke.

Igrači se pokušavaju približiti protivničkim vratima s loptom na razne načine: individualnom kontrolom poput driblinga, dodavanjem lopte suigraču ili udarcem prema golu kojeg protivnički vratar nastoji neutralizirati. Protivnička momčad nastoji osvojiti loptu presijecanjem dodavanja ili uklizavanjem prema protivniku koji ima loptu u posjedu. No, uklizavanje je ograničeno; ako dođe do kontakta između igrača koji uklizava i onog koji ima loptu, prekršaj je dosuđen, a lopta se daje momčadi u čijoj je momčadi bio igrač s loptom u posjedu.

Nogomet je najčešće živa igra. Lopta je u igri sve vrijeme osim kada izađe izvan granica igrališta ili kada sudac zaustavi igru. Nakon zaustavljanja, igra se nastavlja prema propisima.

U profesionalnim ligama, na utakmici padne najčešće padne najviše 3 gola. Na primjer, u Premiershipu u sezoni 2005./06., prosjek golova po utakmici je bio 2.48.

U pravilima nogometa, samo vratar ima određenu ulogu. Svi ostali igrači mogu igrati na bilo kojem mjestu na terenu. U modernom nogometu, postoje, osim vratara, još tri osnovne pozicije:

  • napadači: čija je glavna uloga zabijanje golova
  • vezni igrači: čija je uloga oduzimanje lopte protivniku, te upošljavanje napadača kvalitetnim loptama
  • braniči: njihova uloga je sprečavanje protivničke momčadi da zabiju gol

Ove pozicije se dalje razrađuju. Ta razrada se najčešće očituje u postavljanju igrača na određenu stranu, npr.: postoje centralni (središnji) braniči, te lijevi i desni vezni igrači. Iako igrači igraju na unaprijed određenoj poziciji, oni mogu bez problema prijeći na neku drugu poziciju. Određivanje pozicije na kojoj će igrači igrati zove se nogometna formacija. Formacija ujedno definira i taktiku, a određuje je trener.


[uredi - уреди] Historija i razvoj

Glavni članak: Historija fudbala

Igre koje su se temeljile na napucavanju lopte su se odigravale u mnogim zemljama tijekom povijesti. Najstarija igra o kojoj postoje važeći dokumenti je Cuju, spomenuta tijekom vojnih vježbi za vrijeme Dinastije Qin u Kini (255.-206. pne.). Ostale pradavne igre su bile Kemari u Japanu, te Harpastum u Starom Rimu.

Pravila nogometa su donesena u sredini 19. vijeka da bi konačno ujedinila sve vrste nogometa koje su se igrale po raznim školama diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Prva pravila su izmišljena u Cambridgeu 1848. No, ta pravila nisu bila usvojena. Tokom 50-ih godina 19. vijeka brojni klubovi diljem država s engleskim kao materinjim jezikom igrali su nogomet koji se razlikovao od jednog do drugog mjesta. Neki klubovi su donosili vlastita pravila, a najpoznatija su bila Sheffieldska fudbalska pravila iz 1867. Također, 1862., John Charles Thring je iznio svoju vrstu pravila koja su imala utjecaja u stvaranju prvih fiksnih pravila.

Sva ova pravila su za pozitivnu posljedicu imale stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26.10. 1863. Prvo okupljanje saveza je bilo u Freemason's Tavern u ulici Great Queen Street, London.

U Freemason's Tavern, tokom pet susreta između oktrobra i decembra, donesena su službena pravila koja su, s manjim izmjenama, na snazi i danas. Na završnom sastanku, klub Blackheath se povukao iz saveza zbog izbacivanja sva pravila; prvo, u kojem je pisalo da je dozvoljeno igrati rukom bilo gdje po terenu, i drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo tijelo je osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom sastanku su sudjelovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski nogometni savez.

Najstarije nogometno natjecanje je engleski FA Cup, prvi put održan 1872. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sustav natjecanja je okupljao 12 tim iz središnje i sjeverne Engleske.

FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati unaprijediti nogometna pravila. Povećana popularnost nogometa na međunarodnoj razini je dovela da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza.

U današnje vrijeme, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svijetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Fudbal se danas igra na profesionalnoj razini u više od dvjesto zemalja svijeta, a zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veći broj amatera nego profesionalaca. Također, FIFA je 2001. objavila da preko 250 milijuna ljudi igra nogomet redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.

U velikom dijelu svijeta, fudbal zbog činjenice da je momčadski sport, zbližava ljude i poboljšava odnose između mjesta, gradova, pa čak i država. Američka TV-stanica ESPN tvrdi da je plasman Obale Slonovače na SP 2006. prekinuo građanski rat u toj afričkoj zemlji. No, nasuprot tome, dobro je poznat slučaj fudbalskog rata između Hondurasa i Salvadora.

[uredi - уреди] Nogometna pravila (ukratko)

[uredi - уреди] Dimenzije terena

Nogomet se igra na (travnatom) terenu dužine 95 do 120 metara i širine 75 do 90 metara. Teren je obilježen linijama koje smiju biti široke od 10 - 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obilježena točkom i krugom čiji je polumjer 9,15 metara.

[uredi - уреди] Dimenzije golova

Svaki teren mora imati dva gola, sa razmakom između stativa od 732 cm, prečka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obilježen linijama udaljenim 16,5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal se izvodi sa obilježene tačke udaljene 11 metara od gol linije. Oko ove tačke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprečnika 9,15 metara.

[uredi - уреди] Broj igrača

Svaka od ekipa smije imati najviše 11 igrača na terenu istovremeno.

[uredi - уреди] Rezervni igrači i izmjene u toku utakmice

Na oficijalnim utakmicama koje aranžiraju FIFA ili UEFA, broj rezervnih igrača ne smije biti veći od pet. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno tri igrača. Na medjunarodnim utakmicama minimalan broj igraca, uslovljen povredama i iskljucenjima, je osam, a u domacim takmicenjima sedam.

[uredi - уреди] Dužina utakmice

Jedna utakmica traje 90 minuta, podijeljeno u dva poluvremena po 45 minuta. Pauza između dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomoćna suca, koji se takođe nazivaju linijske sudije. (Oficijalne Fifa i Uefa utakmice)

[uredi - уреди] Gol

Kad cijela lopta pređe gol liniju (između stativa), postignut je gol.

[uredi - уреди] Izvršna tijela

Najviše i najutjecajnije nogometno tijelo je FIFA. Osim nogometa kakvog svi poznajemo, FIFA je također nadležna za razvoj futsala i nogometa na pijesku. Sjedište FIFA-e je u Zürichu, Švicarska.

Postoji šest regionalnih konfederacija koje su u savezu s FIFA-om:


  • Azija: AFC (konfederacija) (Azijska nogometna konfederacija)
  • Afrika: CAF (Afrička nogometna konfederacija)
  • Srednja/Sjeverna Amerika i Karibi: CONCACAF (Nogometna konfederacija karipskog, sjevernoameričkog i srednjeameričkog nogometa)
  • Europa: UEFA (Zajednica europskih nogometnih saveza)
  • Oceanija: OFC (Nogometna konfederacija Oceanije)
  • Južna Amerika: CONMEBOL (Nogometna konfederacija južnoameričkog nogometa)

Neki nogometni savezi nadilaze poneki fudbalski propis. No, kada se održava službeno natjecanje, sva pravila FIFA-e i pripadajuće konfederacije se moraju prihvaćati. FIFA kao sama ne donosi pravila, već je za to nadležan IFAB, kao što je već objašnjeno u članku o historiji nogometa iznad.

[uredi - уреди] Najveća međunarodna natjecanja

Najveće međunarodno natjecanje organizira, naravno, FIFA, a to je Svjetsko prvenstvo u nogometu. Ovo se natjecanje održava svake četiri godine. Više od 190 nacionalnih nogometnih momčadi nastupa u kvalifikacijama pod nadzorom pripadnih konfederacija za mjesto u završnom turniru. U završnom turniru se nalaze 32 momčadi (broj momčadi povećan s 24 1994. na 32 1998.) koje se natječu kroz približno mjesec dana. Iduće SP će se održavati 2010. u Južnoj Africi.

Nogomet je također zastupljen na Olimpijskim igrama od 1900., osim u Los Angelesu 1932. Prije nastanka SP-a u nogometu, Olimpijske igre su imale status najvećeg međunarodnog natjecanja u nogometu. Prvo je olimpijski nogometni turnir bio predviđen isključivo za amatere, no od OI u Los Angelesu nastup je dozvoljen i profesionalcima, no uz brojna ograničenja koja onemogućuju slanje najjačih nogometnih momčadi na OI. Trenutno, nogomet na OI se igra na nivou U-23, no od OI u Pekingu 2008. s tim će se prestati, pa će sve momčadi moći slati najbolje nacionalne igrače na Igre. Kod žena i ženskog nogometa na OI, stvari su potpuno drugačije. Od Igara 1996. u Atlanti i žene igraju nogomet, i to sa svim profesionalnim igračicama bez dobnih ograničenja. Zato naslov olimpijskih nogometnih prvakinja je od jednake vrijednosti kao i Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene.

Nakon SP-a, najvažnija međunarodna nogometna natjecanja su kontinentalna prvenstva koja organiziraju kontinentalne konfederacije i okuplja najbolje nogometne momčadi s pojedinog kontinenta koje u glavni turnir ulaze kroz sustav kvalifikacija. Ti turniri po kontinentima i nadležne konfederacije su:

Također postoje i klupska natjecanja po kontinentima koja su također vrlo popularna i kvalitetom ne zaostaju za nacionalnim kontinentalnim natjecanjima. Najpoznatija klupska natjecanja su Liga prvaka u Europi, te Copa Libertadores u Južnoj Americi.

[uredi - уреди] Natjecanja na državnoj razini

1. HNL, samo jedna u nizu nogometnih natjecanja na državnoj razini
1. HNL, samo jedna u nizu nogometnih natjecanja na državnoj razini

Nogometni savez svake pojedine države je nadležno tijelo za stvaranje ligaškog natjecanja, koja se uobičajeno dijele u nekoliko divizija. U ligama ovakve vrste momčadi dobivaju bodove ovisno o rezultatima.
Bodovanja su različita:

  • 3 za pobjedu, 1 za neriješeno, 0 za poraz
  • 2 za pobjedu, 1 za neriješeno, 0 za poraz
  • 2 za pobjedu, 1 ako nakon neriješene utakmice se dobije na jedanesterce, 0 ako se izgubi na jedanaesterce nakon neriješene utakmice, 0 za poraz
  • 3 za pobjedu, 2 za neriješeno, 1 za poraz

Momčadi su postavljene na tablicu prema rezultatima koje postižu, počevši od najbolje, a završivši s najlošijom momčadi.

Najčešće, momčadi se tijekom jedne sezone susreću dvaput, jednom kod kuće, jednom u gostima. Na kraju sezone, momčad s najviše bodova je proglašena prvakom, a između jedne do četiri najlošije momčadi ispadaju u niži rang natjecanja, te se zamjenjuju istim brojem najboljih momčadi iz nižeg ranga.

Ponekad liga sustav nije konačan; nakon ligaškog dijela natjecanja, igraju se doigravanja za prvaka, plasman u višu ligu ili za odr.plasman te razigravanja za opstanak u postojećem natjecanju.

Određeni broj najboljih momčadi u najvišem rangu natjecanja stječe pravo igranja u međunarodnim klupskim natjecanjima iduće sezone. Glavne iznimke ovakvog koncepta natjecanja se nalaze u Južnoj Americi, u sustavu Apertura i Clausura. Prevedeno na srpskohrvatski, radi se o prvom (otvarajućem) i drugom (zatvarajućem) dijelu natjecanja.

U dodatku ligama, većina nogometnih saveza dodaje i kup natjecanje tijekom sezone. Kupovi su najčešče organizirani po knock-out sustavu, tj. pobjednik jedne utakmice prolazi u idući krug natjecanja, a gubitnik više ne sudjeluje u natjecanju, odnosno ispada iz natjecanja.

[uredi - уреди] V. također

[uredi - уреди] Vanjski linkovi

Wikimedia Commons logo
Wikimedija Ostava Još multimedijalnih fajlova dobićete ako pratite link Fudbal
Static Wikipedia 2008 (March - no images)

aa - ab - als - am - an - ang - ar - arc - as - bar - bat_smg - bi - bug - bxr - cho - co - cr - csb - cv - cy - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - jbo - jv - ka - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nn - -

Static Wikipedia 2007 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -
https://www.classicistranieri.it - https://www.ebooksgratis.com - https://www.gutenbergaustralia.com - https://www.englishwikipedia.com - https://www.wikipediazim.com - https://www.wikisourcezim.com - https://www.projectgutenberg.net - https://www.projectgutenberg.es - https://www.radioascolto.com - https://www.debitoformativo.it - https://www.wikipediaforschools.org - https://www.projectgutenbergzim.com